Състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България е критично. Причината

...
Състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България е критично. Причината
Коментари Харесай

Житните посеви в област Добрич са под запаха

Състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България е сериозно. Причината е продължителното засушаване. Зърнопроизводителите настояват, че добивите падат всеки ден, в който няма превалявания.
1 300 000 декара с хлебната просвета са засети тази година в житницата на България – област Добрич. В момента се правят обследвания на площите, а за обстановката е осведомено Министерството на земеделието.
„ Всеки ден губим рандеман. Докъде ще продължи загубата и на какъв брой кг ще се спрем още е рано да се каже, от позиция на това, че не знаем по кое време ще падне дъжд. Възможно е добивите да са нулеви, може и да са 100 кг “, разяснява зърнопроизводителят Петър Петров.
Част от земеделските производители към този момент обмислят разораване на полетата с пшеница, където има 100% загуби.
„ Редукцията ще е огромна. Всичко е на шанс. Ако завали, на някои места ще се възстановят, само че някои места няма. Аз мога да ви заведа на полета, където мирише към този момент на силаж “, показва ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.
В момента пшеницата се нуждае от по 4-5 литра вода дневно, разясняват експертите. Достатъчни количества, обаче, не са валяли от септември и влагата в почвата е дребна.
„ Щетата в този момент съгласно мен е 20-30% и тези проценти са динамични. След няколко дни ще бъде повече. Това, което следя в последните 7 дни, е просто отчайващо – растенията в посевите се трансформират с часове, изключително в топлата част на деня, когато изпарението е най-голямо “, разяснява проф. доктор Николай Ценов, селекционер и семепроизводител.
Според учените обстановката е сериозна, само че към момента има късмет за минимизиране на загубите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР