Състав на Административен съд - Пазарджик под председателството на съдия

...
Състав на Административен съд - Пазарджик под председателството на съдия
Коментари Харесай

Срещу добива на волфрам: Велинград спечели битка, но не и...

Състав на Административен съд - Пазарджик под председателството на арбитър Георги Петров потвърди решението на Регионалната ревизия по запазване на околната среда (РИОСВ), че не може да се добива волфрам на територията на община Велинград. Магистратите отхвърлиха желае на „ Ресурс 1 “ АД, с който се оспорва отводът на екоинспекцията да утвърди капиталовото предложение на сдружението да добива и преработва волфрамсъдържащи руди от находище „ Грънчарица център “. 

В правосъдното решение се показва, че в информацията, приложена към отчета за оценка на въздействието върху околната среда, не са отразени откритите водохващания от събирателна деривация „ Бистрица “ на река Грънчарица и нейните притоци, предопределени за питейно-битово водоснабдяване на община Велинград.

" Наличието в концесионната повърхност за „ Добив и преправяне на волфрамсъдържащи руди от находище „ Грънчарица - Център “, общ. Велинград, на водохващания от река Грънчарица, Везьов дол и Трълско дере, от които се подава вода за питейно-битовото водоснабдяване на гр. Велинград и несъобразяването на Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда с тези обстоятелства, изключват опцията способния орган - шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Пазарджик, да постанови позитивен резултат по реализирането на капиталовото предложение, а точно - рандеман на волфрам, без значение от това или по-точно точно поради това, че заповедта за основаване на санитарно-охранителна зона не е влезнала в действие. Като е съобразил това, административният орган е постановил един подобаващ на материалния закон акт, който следва да бъде оставен в действие ", се споделя в умозаключение в правосъдното решение. 

Усилията на кмета на Велинград Костадин Коев за основаването и регистрирането на вододайната зона за питейно-битово водоснабдяване  на процедура са основен миг за невъзможността на концесионера да стартира рандеман на волфрам на територията на общината, разясниха от пресцентъра на градоначалника.

Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Върховния административен съд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР