Съсловните организации се обединиха в осъдителните си мнения за протеста

...
Съсловните организации се обединиха в осъдителните си мнения за протеста
Коментари Харесай

Всички от съсловието срещу ескалиралия протест на медиците

Съсловните организации се сплотиха в неоправдателните си отзиви за митинга на медицинските служащи, които към този момент денонощие са в постройката на някогашния Партиен дом. В четвъртък вечерта пет медицински сестри отхвърлиха да изоставен постройката, където всекидневно заседават парламентарните комисии, а тази заран една от тях излезе на перваза. Как ескалира митингът им тази заран, четететук.

Днес, наред с депутатите (реакции от Народното събрание - тук), премиера Борисов (тук), синдикатите (тук) и службите (тук) по тематиката реагираха и съсловните организации. Най-остри в реакцията си бяха от Българския лекарски съюз (БЛС), които дефинираха дейностите на медицинските служащи като

ексремизъм и политически рекет.

" Искането за цялостна смяна на системата на опазването на здравето единствено по себе си е политическа акция, това е политически рекет ", съобщи на брифинг през днешния ден зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски. Той отхвърли да назове политическа мощ, която стои зад митинга, само че уточни, че има ли претенции за промяна на системата, то значи има политическа акция.

" Бяхме оцапани от една политическа акция, а здравето няма цвят. Винаги сме стояли отвън политическите дейности, тъй като ние сме длъжни да се грижим за всички ", посочи Габровски. Добави, че тематиката за заплатите на медицинските сестри е доста хлъзгава, тъй като огромните лечебни заведения даже са задминали желаните суми за заплати, само че дребни лечебни заведения из страната не биха могли да си ги разрешат.

По-рано столичната лекарска гилдия на БЛС прикани ръководещите да не се поддават на шантаж от

петима медици с неразбираема легитимност .

" Пет индивида излизат на улицата да показват общественост от сестри, а те нямат тяхното посланичество ", съобщи ръководителят на управителния съвет на колегията доктор Асен Меджидиев, представен от Фокус. " Ние също можем да излезем на контрапротест. Имаше контрактувано нарастване в болнична и доболнична помощ, което ще помогне за по-високи приходи на всички. И това е естественият път, по който би трябвало да се реализират тези решения - при договаряния с законни организации при законни договаряния ", съобщи той.

" Осъждаме метода на деяние на тази доста дребна извадка от нашите скъпи сътрудници в лечебните заведения - експертите по здравни грижи ", съобщи на брифинг доктор Методи Янков от Националното съдружие на частните лечебни заведения. Той съобщи, че организацията не е съгласна с всичките им претенции, които дефинира като извънредно нелегитимни и извънредно несъответствуващи и прикани дамите да прекратят митинга.

" Революцията в опазването на здравето се отразява на здравното положение на популацията " ,

сподели още Янков.

Срещу митинга се разгласи и Сдружението на регионалните лечебни заведения, което насочи и апел за градивен и спокоен разговор във връзка с желаните промени в системата

" Областните лечебни заведения за интензивно лекуване са ангажирани за реализиране на по-добри трудови хонорари на експертите по здравни грижи, като за задачата са спазени напътствията на Министерство на опазване на здравето, съобразени с постигнатите съглашения в НРД 2020, въведени са вътрешни правила за образуване на работната заплата ", посочи доктор Александър Величков от управителния съвет на Сдружението на регионалните лечебни заведения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР