Също както математиката, езиците и други предмети в училище, пестенето

...
Също както математиката, езиците и други предмети в училище, пестенето
Коментари Харесай

Ученици стават "пазители на енергията" в образователна програма на ЕС

Също както математиката, езиците и други предмети в учебно заведение, пестенето на сила може да бъде преподавано и научено. В Унгария така наречен " младши пазители на сила " имат задача да спрат пилеенето й, споделя " Евронюз ".

В едно учебно заведение в Солнок децата учат за " умни електромери ". Обучението е част от програмата " energy@school " ( " сила в учебно заведение " ), подкрепена от кохезионната политика на Европейски Съюз. " Бих желала да защитя Земята допустимо най-вече, тъй като по малкия екран чуваме доста неприятни вести, в доста градове има много боклуци, а също и смог ", споделя Силвия Жирош.

Energy@school е стратегия, обхващаща 41 учебни заведения в няколко централноевропейски страни (Австрия, Хърватия, Унгария, Полша, Словения, елементи от Италия и елементи от Германия). Проектът е почнал през юли 2016 година и приключва в края на този месец. Общият бюджет на програмата е малко над 2.5 милиона евро, като 2.1 милиона от тях се финансират от Европейския фонд за районно развиване. Програмата в Централна Европа е безвъзмездна и налична за всяка просветителна институция, която желае да пести сила и да популяризира посланието й.

В друго учебно заведение, в Уйсилваш, разноските за електрическа енергия и отопление на учебното заведение са били главният разход на локалните управляващи. Но след инспекция, автоматизирано включена в програмата, градският съвет решил да конфигурира двоен стъклопакет, който да понижи енергийното ползване на учебното заведение с към 30%.

Лили Ленарт е " младши енергиен страж " в учебното заведение. " Като цяло ние сме тези, които подсигуряват, че учениците съблюдават разпоредбите. Например, че прозорците се отварят по няколко пъти, по-често, само че за къси интервали, и в случай че някой е не запомнил да спре кранчето на водата, ние сме тези, които го стопират ", споделя тя.

Илдико Чисама Закарат, шеф на началното учебно заведение в Уйсилваш, изяснява, че програмата се ползва в разнообразни предмети - във физика, химия и обществени науки.

Тя обаче е доста повече от просто характерни ограничения и теоретични курсове и се отнася и до осведомеността. Двама учители, наричани " старши пазители на силата ", дават отговор за разпространяването на посланието.

Един от тях, Силвия Дьомьок, споделя за посещаване в слънчев парк: " Това е значима част от образованието им, да ги доведем тук в слънчевия парк, с цел да им разбираем по какъв начин работи и каква роля би трябвало да играят те в живота на нашата общественост. Правим това, с цел да могат те да предадат информацията на техните фамилии и на други деца ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР