Съществуват най-малко пет места на Земята, където през следващата година

...
Съществуват най-малко пет места на Земята, където през следващата година
Коментари Харесай

Aftonbladet: Третата световна война може да започне в тези пет места

Съществуват минимум пет места на Земята, където през идната година може да избухне нова, трета международна война, съобщава Aftonbladet. 1. Северна Корея
Към днешна дата участниците в световния спор са КНДР, Япония, Китай и Съединени американски щати. От няколко месеца Северна Корея организира тествания на балистични ракети и заплашва с оръжие, което е способно да доближи до Съединени американски щати и да унищожи страната. Тръмп и Ким Чен Ун постоянно си разменят цялостни с злоба словесни провокации. Съединени американски щати са в съюз с Южна Корея и Япония, които също усещат опасност от Северна Корея. А КНДР получава поддръжка от Китай. Въпреки това, съгласно специалисти, вероятността Китай да стартира интензивно да пази КНДР е доста дребна. В същото време, самата Северна Корея провокира от ден на ден безпокойствие поради непредсказуемостта на своя водач Ким Чен Ун.

2. Южно-Китайско море
Държави: Съединени американски щати, Китай, Тайван, Виетнам, Филипини, Малайзия, Бруней.

Специалистите считат, че тази географска точка има доста огромен боен капацитет. Реалният спор в района е малко евентуален, само че при положение, че той стане факт, следствията ще бъдат пагубни, имайки поради съществуването на нуклеарно оръжие в района.

На пръв взор спорът се разпростира към дребните острови и рифове покрай Китай, Виетнам, Малайзия и Филипините. Около половината от островите се намират под контрола на някоя от четирите страни. И Китай, и Тайван, и Виетнам претендират за целия архипелаг Спратли. Филипините, Малайзия и Бруней също имат своите искания. В началото на 2014 година Китай стартира да разполага бази на седем от рифовете, следени от страната.

Напрежението сред Китай и Съединени американски щати непрекъснато пораства, защото разрастващата се китайска страна все по-активно провокира Съединени американски щати като единствената суперсила в света

3. Индия — Пакистан
Държави: Индия, Пакистан, Съединени американски щати, Китай, Русия.

Спорната северна провинция Кашмир на практика е поделена сред Индия и Пакистан. Между двете страни е имало няколко войни поради тази област и непрестанно избухват нови спорове. След убийството на 18 индийски бойци през 2016 година при атентат във военната база министърът на вътрешните работи на Индия написа в Туитър: „ Пакистан е терористична страна, която следва да бъде наричана тъкмо по този начин и да бъде изолирана”.

Пакистан, от своя страна, отхвърляше причастността си към случая. Следва да се означи, че и Пакистан, и Индия са нуклеарни страни и всяка разполага с над 100 нуклеарни глави.

4. Индия — Китай
Генералът на индийската войска Бипин Рават съобщи при започване на септември, че страната му е длъжна да се приготви за война на два фронта – против Пакистан и против Китай. Малко преди този момент в Хималаите приключи десетседмичното опълчване сред двете страни по отношение на определянето на границите. Китайските пътни строители, съпровождани от военни, стопираха индийската армия. Китайците твърдяха, че се намират в Китай, индийците – в Бутан – страна съдружник на Индия.

Подобна обстановка доста елементарно би могла да прерасне в спор и Пакистан би могъл да се възползва от нея.

5. Прибалтика
Държави: Русия, Естония, Латвия, Литва, НАТО.

Един от най-големите опасности, който може да докара до спор, са растящите упоритости на Русия против Европа. Според специалистите, значим миг е станала войната против Украйна, когато през 2014 година имаше навлизане в тази страна, а Крим – анексиран, поставяйки началото на спора в Източна Украйна. Русия показва огромна религия във военните средства за въздействие. Прибалтийският регион още веднъж се оказа на линията на борбата сред Изтока и Запада, което за мнозина изглеждаше малко евентуално преди няколко години.

Причина за спора могат да станат етническите съветски малцинства в балтийските страни.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР