Съществуват множество феномени в природата, които предизвикват интереса ни.Ето някои

...
Съществуват множество феномени в природата, които предизвикват интереса ни.Ето някои
Коментари Харесай

Невероятните природни феномени на Земята

Съществуват голям брой явления в природата, които провокират интереса ни.

Ето някои от тях:

Лунни кръгове

Подобно на дъгата, тези цветни нощни арки се появяват, когато светлината (в този случай от луната) отразява и пречупва водните капчици в небето. Но лунните лъкове са доста по-редки от дъгите - естественият феномен се случва единствено когато луната е доста ниска, небето е мрачно и дъждът вали против луната, написа Ню Йорк Таймс, от.

Ореоли

Подобно на лунните лъкове, слънчевите ореоли (хало) или кръговата дъга се образуват доста по-високо в небето, когато светлината се отразява през ледените кристали, образувайки съвършен кръг. Те наподобяват като огромен кръг от бяла или цветна светлина към слънцето.

Подводни ледени висулки

Това, което Алек Болдуин разказва на Frozen Planet като „ ледени пръсти на гибелта “, висулките са подводни сталактити или кухи висулки, които се образуват, когато студената солена вода замръзне. При верните условия те могат да доближат и да се събират на дъното на океана, като в последна сметка замръзват постепенно.

Падащи звезди

Падащите звезди в действителност са метеори или дребни скали, които са влезнали в земната атмосфера. Светлината, която виждате, е частиците, които се нагряват и изгарят.

Дупки в земята

Перфектен образец за това по какъв начин един естествен феномен може да бъде рисков е мъжът от Флорида, който бил обхванат от дупка под спалнята си. Най-често се появяват пориви, когато водата, киселина от контакт с растения или въглероден диоксид във въздуха, ерозира мека канара като варовик, гипс или доломит подземен, образувайки дълбока пещера.

Водовъртежи

Образувани при срещата на противоположни течения, водовъртежи постоянно са доста по-зловещи в художествената литература, в сравнение с в действителния живот. Най-мощните водовъртежи, се образуват в тесни плитки протоци с бързо течаща вода или в основата на водопади, само че скоростта на вихъра рядко надвишава 20 mph.

Светещи плажове

Някои плажове по света светят през нощта. Този естествен феномен се предизвиква от фитопланктона във водата, който излъчва светлина, когато се вълнува от придвижването на талази и течения. Тези микроорганизми могат да се видят на плажовете на Малдивите, Пуерто Рико и доста други по света.

Вулканична гръмотевица

Гръмотевичната гръмотевица няма нищо общо с вулканичната гръмотевица, която се появява по време на детонация на вулкан. Тази гръмотевица се образува във вулканичния шлейф - цилиндровата колона от вулканична пепел - откакто изригне, съгласно National Geographic. Частиците, които съставляват струята, се компресират подземен. След като тези частици се изхвърлят над земята, плътността се трансформира. Плюс това, триенето сред частиците ги зарежда. Те се разделят, до момента в който се издигат, създавайки пространство за електричество или гръмотевица, с цел да протичат сред частиците, съгласно National Geographic.

Солници

Има някои добре познати и красиви солници в Боливия и Юта. Независимо от тяхното местонахождение, всички солници са с помощта на изпаряването на водата и концентрацията и утаяването на соли и други минерали, разтворени в нея, съгласно New York Times. Те могат да се разграничават по своя водоизточник, който може да бъде езеро, подземни води или един от доста други водоизточници, съгласно Times.

Пещери на светлинни червеи

Дори червеите, въпреки и дребни и лигави, са естествен феномен – изключително светещите червеи и техните пещери. Повечето от тези пещери са в Нова Зеландия и Австралия, а една известна има и в Алабама. Пещерите Уайтомо в Нова Зеландия са най-известните, образували се преди повече от 30 милиона години. Интересна е науката зад пещерите с светлини. Всъщност те механически не са „ светещи червеи “. Според Ню Йорк Таймс се излюпват яйца върху характерна гъба, ларвата на яйцата им построява слуз. Тази слуз построява копринени струни, събирайки капчици. Това е мрежата, която осветява и притегля мухи или други жертви на червеите, написа Times.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР