Съществуването на така наречения Наполеонов комплекс“ или синдром на малкия

...
Съществуването на така наречения Наполеонов комплекс“ или синдром на малкия
Коментари Харесай

Размерът има значение. „Наполеоновият комплекс е реален

Съществуването на по този начин наречения „ Наполеонов комплекс “ или „ синдром на дребния човек “ надалеч не е нещо ново. Хората с невисок растеж би трябвало да демонстрират властно и нападателно отношение, с цел да компенсират неналичието на растеж. Преди това беше единствено догадка, само че ново проучване на полски учени потвърждава, че е напълно действително, пише 

Повече от 35 мъже и дами взеха присъединяване в ново проучване на учени и университета във Вроцлав. В резултат на това откривателите откриха, че по-ниските мъже са по-склонни да се държат враждебно към другите.

Любопитното е, че учените не са разкрили същото държание при дами с невисок растеж. Според водещия създател на проучването Моника Козловска ниските дами могат да прибягнат до машинация, с цел да наподобяват по-високи или да употребяват височината си, с цел да получат отбрана или запаси. В същото време ниските мъже демонстрират връзка сред агресивното държание и растежа.

Когато мъжете не могат да бъдат физически мощни, те могат да станат душевен мощни, споделя Козловска. В резултат на това ниските мъже могат да употребяват черти като психопатия, с цел да завоюват почитание, да прехвърлят вина на другите или да впечатлят сантиментален сътрудник. Всъщност по този метод те наподобяват по-могъщи и карат хората към тях да ги възприемат като по-високи, в сравнение с са в реалност.


Предполага се, че растежът на Наполеон е бил 1,58 или 1,75 м Снимка: Wikipedia

" Наполеоновият комплекс " получи името си в чест на френския водач. Наполеон Бонапарт постоянно е изобразяван като сърдит, търсещ власт и война, а ниският му растеж постоянно е представен като причина за това държание. Имайте поради, че вероятно височината на френския водач е била 1,58 или 1,75 м.

Учените допускат, че психическата заплаха очевидно това може да обезпечи на ниския мъжага някои преимущества при оцеляването и чифтосването и да компенсира някои загуби във физическата мощност.

Любопитно е, че откривателите също откриха, че по-ниските мъже са по-склонни да демонстрират черти, известни като Тъмната триада:

психопатия - липса на емпатия и антисоциално поведение;
нарцисизмът е тесногръд жанр на личността;
Макиавелизъм - равнодушие към морала и проява на операция.



Илюстрация от 1803 година, насърчаваща концепцията, че Наполеон е невисок и че това е обвързвано с неговия яд и апетит за власт.

Според Козловска проучването за първи път допира и проследява връзката сред ниския растеж, „ синдрома на ниския човек “ и чертите на „ Тъмната триада “.


Височината на Хитлер е 1,75 м Снимка: Bundesarchiv

Изследователите означават, че са разкрили, че хората с черти на " Тъмната триада " освен са недоволни от височината си, само че в действителност са ниски на растеж. В резултат на това Козловска допуска, че чертите на " Тъмната триада " най-вероятно са част от набор от психически системи, зародили вследствие на естествения асортимент, които разрешават на хората с по-нисък растеж да могат да се конкурират с хората в близост тях.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР