Съществува опасност за България от радиация от украинските АЕЦ в

...
Съществува опасност за България от радиация от украинските АЕЦ в
Коментари Харесай

Сандов: Има опасност от радиация от Украйна

Съществува заплаха за България от радиация от украинските АЕЦ в региона на бойните дейности.

За това призна в отговор на въпрос на Клуб Z вицепремиерът и министър на околната среща Борислав Сандов. Той взе участие в Съвет „ Околна среда “ в Брюксел.

Руските войски превзеха Чернобилската нуклеарна централа и взривиха муниции на площадката на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа.

„ Опасността идва от уязвимостта на тези АЕЦ поради набези и снаряди, които попадат наоколо до тях.

От друга страна би трябвало да се поддържа тяхното оперативно равнище на работа, с цел да се поддържат охладени реакторите, които действат, с цел да не се стигне до прегряване и така наречен мелтдаун.

Вярвам, че самите съветски военни дейности няма да отидат до самоубийствения резултат, тъй като тези централи са на границата с Русия. Не би трябвало те да са обект на военна офанзива, тъй като това би засегнало и тях. Но изрично това е риск за цяла Европпа, целия свят.

Вярвам, че няма да се стигне до такава степен “, сподели Сандов.

Той призна също, че въпреки България да е готова да реагира, при такава повреда никой не може да избегне вреди. Те могат да бъдат единствено лимитирани.

Все отново единствено Чернобилската АЕЦ сега се управлява от руснаците. Оперативната работа обаче се прави от украинските чиновници.

„ Има проекти за реакция у нас. Но би трябвало да признаем, че обществото беше не запомнило за тези опасности. Самото то не е осведомено.

Институциите имат огромна подготвеност за някои от дейностите. Но видяхме от репортажите на медиите, че бомбоубежищата не са в положително положение, системите за сигнализация – също “, посочи вицепремиерът.

Той увери, че управляващите ни вършат всичко да наваксат изоставането. В момента има подготвеност да бъдат пренасочени 40-50 милиона лв. за подобряването на тези системи. Сандов напомни и заповедта за подмяна на йодните таблетки.

Важна е и метеорологичната конюнктура. В този интервал от годината има изменящи се ветрове, които в един миг духат към България от Украйна и Русия, а в различен миг – към Черно море и Кавказкия район.

България има подготвеност да се отърве от зависимостта от съветски изкопаеми горива и газ до 2027 година,отговори Борислав Сандов на журналистически въпрос.

Бързо може да бъде изменена обстановката с нефта. „ Лукойл “ се оказала швейцарска компания. Сега българските управляващи водят интензивни договаряния с нея. От „ Лукойл “ са подготвени да трансформират бързо доставките и да получаваме такива, които са отвън главния източник, т.е. Русия.

Имаме заредено нуклеарно гориво най-малко за година или година и половина напред. В този интервал от време може да се мисли за диверсификация на горивни смеси, да вземем за пример от „ Уестингхаус “, стана ясно от думите му още.

По-голямо е предизвикването с газа. Очакванията са незаконно бавеният съгласно Сандов интерконектор на границата с Гърция да бъде приключен в края на лятото или на есента. Така би разрешило да понижим зависимостта от съветски газ с 50 на 100.

Не можем обаче към момента напълно да заместим тези източници на сила. Възможно е да стигнем до адаптиране на системите, които сега са на газ, към нови горивни източници, с цел да се предотврати подобен риск. Но това ще стане единствено при нужда.

Подобна подмяна значи въглища - системи, изведени от употреба. Завръщането им е доста мъчно и коства огромни излъчвания и замърсяване на въздуха.

„ Вярвам, че Русия сама няма да отреже тези доставки. Докато България сама би трябвало да търси усъвършенстване и диверсификация, в това число замяна с водородни съоръжения. Това обаче може да стане за повече от 1 година “, разясни Сандов.

България е подготвена да поддържа възбраната за импорт на съветски газ при бъдещи нови сатнкции, стана ясно от отговора на Сандов на различен въпрос.

„ На този стадий е ясно, че Европа е доста подвластна от съветските изкопаеми горива. На този стадий не сме склонни да наложим такива ограничавания.

Но при засилваща се експанзия, изключително против цивилното население, е допустимо да преглътнем някои ограничавания за европейската стопанска система. Особено тъй като излизаме от отоплителния сезон.

Ако това ще подкрепи бързото привършване - допустимо е да се прибегне до такива ограничения “, съобщи той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР