Съществено намаление на пътния травматизъм се отчита на територията на

...
Съществено намаление на пътния травматизъм се отчита на територията на
Коментари Харесай

С близо 1/3 са намалели пътните инциденти по трасето Русе – Маказа

Съществено понижение на пътния травматизъм се регистрира на територията на област Разград и по някои от най-натоварените пътни трасета в района. Това разяснява Анжелина Тотева, заместник-председател на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата " по време на обучение за реакция при огромно пътнотранспортно произшествие. То бе проведено от Областна администрация Разград и целеше да ревизира координацията и бързината на реакция на районните структури. На събитието участва регионалният шеф Гюнай Хюсмен и неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов.

„ Отчита се понижение на пътния травматизъм по едно от най-натоварените трасета в страната - Русе - Маказа, като от началото на годината пътните произшествия са с близо 100 по-малко или понижение с към 1/3 от записаните през 2019 година ", уточни Анжелина Тотева. По думите ѝ с повече от 50% са намалели починалите по направлението, а ранените са с към 40% по-малко. „ Разбира се пониженият трафик по време на изключителното състояние оказа въздействие, само че и напъните на виновните институции дават резултат ", разяснява тя.

От показаната статистика от ДАБДП стана ясно, че през летните месеци има значително понижение на пътните произшествия и по една от главните пътни артерии, по която минава трафика на румънските туристи - пътят Русе - Варна. От юни до септември записаните пътни произшествия по нея са близо 2 пъти по-малко от тези през 2020 година Същата наклонност се резервира и по направлението Дуранкулак - Бургас.

Днешното обучение пресъздаде дейности при тежка пътна злополука, с потърпевши и разлив на рисково химическо вещество. Участваха чиновници на ОД на Министерство на вътрешните работи, Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", Центъра за незабавна здравна помощ, Българския червен кръст, бранш „ Специализирани оперативни действия " към РДПБЗН-Русе, Окръжна прокуратура - Разград, Областно пътно ръководство, чиновници на регионалната администрация и община Разград, специалисти от Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата ".

Инцидентът бе разигран на пътя за ЖП гара Разград, в сектора до разклона за с. Стражец. Микробус с служащи се бе врязала в камион с цистерна, след него в тежкотоварния автомобил се бе блъснал и лек автомобил. След подаден сигнал на телефон 112 на мястото дойдоха екипите на Пътна полиция, които отделиха региона и отклониха придвижването. На място се отзоваха и коли за спешна помощ от ЦСМП, които оказаха първа помощ на потърпевшите и придвижиха тежко ранените до колите за спешна помощ. На по-леко потърпевшите помогнаха доброволци от БЧК. Междувременно огнеборците разрязаха и отвориха лекия автомобил, с цел да стигнат до хората в него. Заради установен смъртен случай в автомобила, бе подаден сигнал на Окръжна прокуратура. Екипите на РДПБЗН-Разград установяваха разлива на рисковото вещество и сигнализираха сътрудниците си от бранш „ Специализирани оперативни действия " към РДПБЗН-Русе. Последните стопираха приключването и обезвредиха замърсяването. В същото време бе изработен оглед на местопроизшествието, а най-после секторът бе разчистен и придвижването възобновено.
„ Подобни учения са доста значими, тъй като това е методът да се ревизират опциите за реакция, а институциите да подобрят координацията между тях ", акцентира Анжелина Тотева. Тя изясни, че ДАБДП е отправила рекомендации към всички регионални администрации да организират най-малко по едно сходно огромно обучение годишно и поздрави Област Разград за интензивността - сходно обучение не е било провеждано повече от 10 години на място. „ Само с дейни дейности по места можем да реализираме стабилно повишение на сигурността на придвижването по пътищата. Това сме заложили и като философия в основата на новата Стратегия за повишение сигурността на придвижването по пътищата за идващите 10 години - дейна роля на районите ", сподели още тя.
От началото на годината на територията на област Разград са настъпили 78 тежки пътнотранспортни катастрофи. Наблюдава се понижение на пътния травматизъм - и при броя ПТП (-10%), и при починалите на пътя (-40%) и при ранените (-20%). По време на събитието бе регистрирана и дейната работа по надзор от страна на ОДМВР - Разград. От началото на годината на територията на региона са формирани над 22 хиляди актове и фишове на обща стойност от над 1,5 млн. лева При отчитането на контролната активност не е значимо, че се покачва събираемостта на санкциите, а че това оказва действителен предпазен резултат, бе коментирано по време на събитието.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР