САЩ започнаха да нанасят въздушни удари срещу подкрепяни от Иран

...
САЩ започнаха да нанасят въздушни удари срещу подкрепяни от Иран
Коментари Харесай

САЩ започнаха въздушни удари срещу подкрепяни от Иран групировки в Сирия и Ирак

САЩ започнаха да нанасят въздушни удари против подкрепяни от Иран групировки в Сирия и Ирак. Нападението е след офанзива с дрон против военна база в Йордания, осъществена от подкрепяни от Иран бойци. При нея починаха трима американски бойци, предаде  .

Американските военни настояват, че ударените обекти са включвали командни и контролни операционни центрове, разследващи центрове, хранилища за ракети и безпилотни летателни апарати, както и уреди за логистика и доставяне с муниции.

От началото на спора сред Израел и Газа през октомври предходната година американските бойци в района неведнъж ставаха обект на набези в Ирак и Сирия от страна на подкрепяни от Иран групировки, само че за първи път американски бойци са убити при офанзива в района.

Четирима американски високопоставени чиновници обявиха пред организация „ Ройтерс ”, че разузнаването на Съединени американски щати счита, че дронът, употребен за нападението против базата в Йордания, е създаден от Иран.

Тримата починали бойци са 46-годишният военнослужещ от запаса Уилям Ривърс, Кенеди Сандърс и Бреона Мофет, които са на 20 години. При офанзивата бяха ранени минимум 41 други. Вчера Белият дом даде обещание, че ще направи всичко належащо, с цел да отбрани бойците, а президентът Джо Байдън категорично акцентира, че не търси война с Иран.

Централното командване на Съединени американски щати удостовери, че са изумени повече от 85 цели на силите " Кудс " на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война на Иран и обвързваните с тях размирен групировки. В интервенцията са взели участие огромен брой самолети, в това число бомбардировачи с отдалечен обхват на деяние, изхвърчали от Съединените щати. Използвани са повече от 125 прецизни боеприпаса. 

CENTCOM Statement on U.S. Strikes in Iraq and Syria

At 4:00 p.m. (EST) Feb. 02, U.S. Central Command (CENTCOM) forces conducted airstrikes in Iraq and Syria against Iran’s Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC) Quds Force and affiliated militia groups. U.S. military forces…
— U.S. Central Command (@CENTCOM)

Сирийските държавни медии писаха в петък, че " американската експанзия " против обекти в пустинните региони на Сирия и на границата сред Сирия и Ирак е довела до редица жертви и ранени. Това стана единствено няколко часа откакто Байдън и ръководителите на Пентагона участваха на връщането във военновъздушната база " Дувър " в Делауеър на тленните остатъци на тримата американски бойци, убити при нападението в Йордания.

Администрацията на Байдън даде сигнал, че през идващите дни може да има спомагателни дейности. Министърът на защитата Лойд Остин съобщи в четвъртък, че отговорът на Съединени американски щати ще бъде " многостепенен ". " Имаме опция да реагираме неведнъж, според от обстановката ", сподели той на конференция в Пентагона. " Те разполагат с доста благоприятни условия, само че ние имаме доста повече ", добави Остин, визирайки подкрепяните от Иран милиции.

Анализатори считат, че ударите евентуално ще бъдат по-силни и по-мащабни от предходните офанзиви против подкрепяните от Иран милиции през последните няколко седмици, които бяха ориентирани най-вече към хранилища за оръжие или уреди за образование. Администрацията на президента Байдън обаче се пробва да се оправи с казуса. Тя желае да възпре и спре по-нататъшните офанзиви, само че да избегне разразяването на пълномащабен спор с Иран в района, който към този момент е разтресен от продължаващата война сред Израел и „ Хамас ” в Газа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР