САЩ, Великобритания и Франция може да са съучастници във военни

...
САЩ, Великобритания и Франция може да са съучастници във военни
Коментари Харесай

САЩ, Великобритания и Франция може да са съучастници във военни престъпления в Йемен

САЩ, Англия и Франция може да са съучастници във военни закононарушения в Йемен посредством въоръжаване и обезпечаване на разследваща и логистична поддръжка на ръководената от Саудитска Арабия коалиция, която обрича на апетит гражданското население като военна тактичност, съобщи през днешния ден Организация на обединените нации в отчет, представен от Ройтерс и ТАСС.

Следователи на Организация на обединените нации са съставили скришен лист със обвинени в възможни военни закононарушения, направен въз основа на отчет за нарушаванията в йеменския спор сред обединението от арабски страни и придвижването на хусите.

Следователите са открили вероятни закононарушения и от двете страни в спора, като в същото време акцентират ролята, която западни страни играят като основни поддръжници на арабските страни, а Иран - като покровител на хусите.

Докладът упреква обединението в изтребване на цивилни при въздушни удари и съзнателно отнемане на мирните поданици от храна в страдащия от апетит Йемен. Хусите, от своя страна, обстрелват градове, употребяват деца бойци и ползват тактики, наподобяващи обсадна война, се споделя в отчета.

Експертите са изпратили на висшия комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет лист с "лица, които може да са виновни за интернационалните закононарушения ".

В приложението към отчета се изброяват имената на над 160 "главни настоящи лица ", измежду които висши военни на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йемен и хусите. Не се прецизира обаче дали някой от тях е включен и в тайния лист с вероятни обвинени.

"Хора от държавното управление на Йемен и обединението, в това число Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, може да са правили въздушни удари в нарушаване на правилата на разграничение, пропорционалност и нерешителност и може да са употребявали глада като способ за водене на война. Подобни дейности може да съставляват военни закононарушения ", се споделя в отчета.

Според него "законността на доставянето на оръжия от Франция, Англия, Съединените щати и други страни остава под въпрос и е обект на разнообразни вътрешни правосъдни процедури ".

Експертите са открили, че Съвместен екип за оценяване на произшествията, основан от Саудитска Арабия, с цел да прави обзор на хипотетични нарушавания, осъществени от обединението, не е подвел под отговорност никого за някой удар, при който са починали цивилни. Според тях това поражда "загриженост за безпристрастността на неговите следствия ".

Експертите на Организация на обединените нации са получили изказвания, че войски на ОАЕ и съюзени с тях сили са изтезавали, изнасилвали и убивали обвинени политически съперници, арестувани в секрети обекти, а хусите са поставяли противопехотни мини.

Според отчета в Йемен от март 2015 година са убити минимум 7292 мирни поданици, в това число 1959 деца и 880 дами, и са ранени 11 630.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР