САЩ върнаха произведения на изкуството на Егон Шиле, откраднати от нацистите, на наследниците

...
САЩ върнаха седем произведения на изкуството на австрийския художник Егон
Коментари Харесай

САЩ върнаха седем произведения на изкуството на австрийския художник Егон Шиле на наследниците на еврейска кабаретна звезда, които ги притежаваха преди той е убит от нацистите през 1941 г.

Семейството на Фриц Грюнбаум търси връщането на произведенията му от Шиле повече от две десетилетия.

Оценени между $780 000 (£633 000) и $2,75 милиона за брой, някои са били изложени в известни музеи в САЩ.

Исковете предизвикаха съдебни дела в няколко съдилища.

През 2018 г. граждански съд в Ню Йорк реши, че произведенията никога не са били продадени или предадени от г-н Грюнбаум.

На церемония в понеделник окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг нарече връщането на произведението на изкуството "историческо".

Музеите, където са били съхранявани произведенията – Музеят на модерното изкуство (MoMA) и Библиотеката и музея на Морган, и двата в Ню Йорк, и Музеят на Санта Барбара на изкуството в Калифорния - се съгласи да даде произведенията доброволно на прокурорите, след като научи, че са били откраднати.

Няколко от произведенията също бяха притежание на Роналд Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес, и имението на Серж Сабарски, добре известен колекционер на произведения на изкуството, като и двамата се съгласиха да ги върнат.

Г-н Грюнбаум, който почина в концентрационен лагер в Дахау в Германия, притежаваше 81 произведения от Шиле.

Съпругата му, Елизабет, е била принудена да предаде колекцията му от произведения на изкуството на нацистите, след като е арестуван през 1938 г. По-късно тя умира в концентрационен лагер през 1942 г.

Произведенията на Шайле са обявени от Адолф Хитлер за „изродено изкуство“ и са продадени за финансиране на нацистката партия.

Някои се озоваха притежание на дилър от Ню Йорк на име Ото Калир, който ги продаде на различни купувачи.

Наследниците на г-н Грюнбаум се обърнаха към съда в щата Ню Йорк през 2018 г., за да се борят за връщането на две произведения на Шиле от базиран в Лондон колекционер на име Ричард Наги.

Съдията, наблюдаващ делото, Чарлз V Рамос, отсъди в тяхна полза, заявявайки, че е малко вероятно г-н Грюнбаум доброволно да е предал произведенията на изкуството, когато е бил задържан в Дахау .

Това накара наследниците му да отнесат случая си до окръжния прокурор на Манхатън, за да видят дали други произведения на Шиле, които някога са принадлежали на г-н Грюнбаум, ще се считат за откраднато имущество според Ню Йорк закон, казаха прокурорите.

По този начин прокурорите успяха да проследят как седемте произведения са преминали през Ню Йорк и в различни колекции.

Тимоти Рейф, роднина на г-н Грюнбаум, похвали прокурорите в Ню Йорк за ролята им при връщането на произведенията на изкуството на законните им собственици.

Г-н Рейф каза в понеделник, че възстановяването е "постигнало мярка за справедливост за жертвите на убийства и грабежи".

„Когато разглеждате тези произведения на изкуството, представете си Фриц и Елизабет в техния оживен апартамент във Виена, пеейки, танцувайки и пускайки шеги“, добави той.

Сред върнатите произведения на изкуството е произведение, озаглавено I Love Antithesis, оценено на $2,75 милиона, и Standing Woman, което преди беше изложено в MoMA, оценено на $1,5 милиона.

Връщането на тези произведения следва изземването на три други произведения на изкуството от галерии в Чикаго, Питсбърг и Охайо от прокурорите на Манхатън миналата седмица.

Върховният съд на щата Ню Йорк заявява, че "има основателна причина да се смята", че произведенията на изкуството представляват открадната собственост.

Засега произведенията остават в музеите, чиито служители казаха, че са уверени в законната собственост на изкуството. В момента се води федерално дело, за да се определи на кого принадлежат парчетата.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР