САЩ твърдо осъждат арестуването на руския опозиционер Алексей Навални при

...
САЩ твърдо осъждат арестуването на руския опозиционер Алексей Навални при
Коментари Харесай

Остри реакции след задържането на руския опозиционер Алексей Навални в Москва

САЩ твърдо осъждат арестуването на съветския опозиционер Алексей Навални при завръщането му в Русия няколко месеца след хипотетичното му отравяне. Това се споделя в изказване на американския държавен секретар Майк Помпейо, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В известието се показва огромно безпокойствие от ареста на Навални и се споделя, че задържането му е последният от серията опити Навални и други опозиционни фигури и самостоятелни гласове, критикуващи управляващите, да бъдат заглушени.

Италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо прикани за незабавното освобождение на Навални, като дефинира задържането му при идването му в Русия за " доста сериозен въпрос, който поражда безпокойствие ". Ди Майо изрази убеденост, че правата на Навални ще бъдат зачитани.

Новият канадски външен министър Марк Гарно пък сподели, че Канада осъжда твърдо ареста на Навални при идването му в Москва и счита това за недопустимо. Министърът сподели, че Канада ще продължи да желае пояснения по отношение на отравянето на Навални, съобщи Франс прес.

Френското външно министерство прикани за незабавното освобождение на рецензия на Кремъл Алексей Навални, съобщи Ройтерс.

" Франция регистрира с огромно безпокойствие ареста на господин Алексей Навални. С европейските ни сътрудници следим обстановката с най-голямо внимание и призоваваме за неговото неотложно освобождение ", се споделя в изказване на говорителката на ведомството Аниес вон дер Мюл.

Арестуването на Алексей Навални при идването му в Москва е недопустимо, съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и прикани за незабавното освобождение на опозиционера, предадоха международните организации.

Дипломат номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел прикани съветските управляващи да зачитат правата на Навални и също изиска неговото неотложно стартиране на независимост. Борел добави, че политизирането на правосъдната система е недопустимо.

За неотложно освобождение на Навални се разгласи и Джейк Съливан, предстоящ консултант по националната сигурност в администрацията на бъдещия американски президент Джо Байдън.

" Навални би трябвало да бъде освободен неотложно и създателите на тази скандална офанзива против живота му да бъдат държани за виновни. Атаките на Кремъл против господин Навални са освен нарушаване на човешките права, само че и засегнатост към съветския народ, който желае неговият глас да бъде чут ", добави Съливан.

Полският министър председател Матуш Моравецки назова задържането на Навални още един опит за заплашване на демократичната съпротива в Русия и сподели, че бърз и категоричен отговор от страна на Европейски Съюз е от значително значение. Моравецки напомни, че зачитането на правата на жителите е крайъгълен камък на демокрацията, съобщи Ройтерс.

Външният министър на Чехия Томаш Петържичек съобщи, че има желание да сезира Съвета на Европейски Съюз по отношение на задържането на Навални. Той ще упорства въпросът да се преглежда на идващото съвещание на Съвета на равнище външни министри, съобщи ТАСС.

Междувременно говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова, посъветва политиците, които са разгласили готови авансово мнения по отношение на обстановката с блогъра Алексей Навални да почитат интернационалното право и законодателството на Руската Федерация, съобщи ТАСС.

" Онова, което желая да кажа на господин Джейк Съливан, както и на доста други задгранични деятели, които разгласяват авансово направени мнения, е: уважавайте интернационалното право, не посягайте на националното законодателство на суверенни страни и се заемете с проблемите във вашите лични страни ", написа Захарова в страницата си във Facebook.

Главният опозиционер в бе арестуван от полицията при идването си на летище " Шереметиево " в Москва в неделя, съобщи Франс прес.

Руските затворнически служби бяха предизвестили, че няма да се поколебаят да задържат Навални, който е на 44 години, още при идването му в Русия. Обвиненията против него са, че той е нарушил изискванията на условната си присъда. През последните месеци Навални беше на лекуване в Германия след хипотетично отравяне.

Съюзник на Навални написа в Туитър, е той е арестуван в полицейски сектор покрай летището, съобщи Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР