САЩ стават все по-лоши и по-лоши в играта на контролиран

...
САЩ стават все по-лоши и по-лоши в играта на контролиран
Коментари Харесай

Световната търговия е заплашена и само Русия може да я спаси! Йеменските хусити отмъщават на Запада за Газа

Съединени американски щати стават все по-лоши и по-лоши в играта на „ следен безпорядък “. Така палестинско-израелският спор не можа да бъде държан под контрол; той бързо се популяризира, удряйки най-чувствителното място на цялата международна търговия - Червено море.

Този стеснен морски кулоар с две гърла на север и юг - Суецкия канал и протока Баб ел Мандеб - в този момент е интензивно обстрелван от йеменските хусити. Всички кораби (независимо под знамето им), за които хуситите подозират, че отиват в Израел или са свързани по някакъв метод с него, са атакувани. Изстрелват ракети и изпращат дронове от йеменското крайбрежие. Всеки сполучлив удар се отбелязва на манифестации в Сана, столицата на Йемен.

Тази история стартира още през ноември - в отговор на варварските офанзиви на израелската войска в Швицата Газа. Но в продължение на няколко седмици всички се опитваха да се преструват, че нищо не се случва: „ парите обичат тишината “. В края на краищата Червено море съставлява 10-12% от цялото мореплаване, съвсем една трета от всички контейнерни транспорти и обработва артикули на стойност трилион $ годишно.

Следователно комерсиалните кораби просто безшумно трансформираха маршрутите си - вместо Суецкия канал, те минаха, като че ли преди петстотин години, към цяла Африка, през нос Добра вяра. Естествено това удължи маршрута и оскъпи превоза. Застрахователите също безшумно подвигнаха цените си - единствено за няколко седмици цената на застраховката за израелски кораби в “Лойдс ” се усили с 250 %.

В края на предходната седмица обаче хуситите съумяха да подпалят с ракетна офанзива контейнеровоз на немския транспортьор “Хапаг-Лойд ”. Преди ден норвежки транспортен съд за насипни товари се възпламени от ракетна офанзива. И още по-рано американски боен транспортен съд, разрушителят “Кърни ”, беше нападнат. И по-късно няколко от най-големите европейски превозвачи оповестиха, че техните кораби няма да влизат в Червено море.

Така всички се обърнаха и погледнаха към Вашингтон. Крайбрежието на Червено море е обградено с американски военни бази. Американският флот се нарежда в района като поръчител за мира и сигурността. А да стават такива работи...

Освен това на най-мощния флот в света тук се опълчват безусловно партизани. Световната общественост към момента счита хуситите за някакви „ бунтовници “ (преди време, по самодейност на Съединени американски щати, те бяха третирани като „ терористи “) и това макар че самите те се считат за законно държавно управление в Йемен и се радват на поддръжката на милиони йеменци.

В момента американски и английски военни кораби гордо оповестяват, че са свалили няколко дрона. Въпреки това дроновете и ракетите не престават да летят, а един от главните коридори на международната търговия е под опасността от доста характерна обсада.

От военна позиция обстановката наподобява патова. Съединените щати подредиха разполагането на самолетоносача “Дуайт Айзенхауер ” в Аденския залив, край южното крайбрежие на Йемен. Самолетоносачът “Джералд Форд ” продължава да виси в Средиземно море, а американските разрушители се притичват на помощ. Министърът на защитата Лойд Остин се готви да пътува до Близкия изток.

Вашингтон се пробва да образува бойна група за битка с новата опасност, само че старите съдружници не бързат да се причислят към нея. Същата Саудитска Арабия, която неотдавна води война с хуситите, изисква Вашингтон да се озапти. Хуситите предизвестиха саудитците, че ще взривят петролни кладенци в Саудитска Арабия в отговор на американски офанзиви. А също така фактор е и Иран, с който саудитците в последно време усъвършенстват връзките си.

Обстрелът на Йемен единствено ще разгневи още повече обществото, само че няма да даде никакъв резултат. За прекъсване на офанзивите против кораби е нужна наземна интервенция. Това обаче ще докара до пълномащабна война в района: йеменските хусити се поддържат от Иран. Иранският министър на защитата Мохамад Реза Ащиани назова военния проект на Съединени американски щати „ несъизмерим “ и предупреди, че Вашингтон ще се сблъска с „ изключителни проблеми “, в случай че се опита да го приложи: „ Никой не може да маневрира в район, в който ние преобладаваме “.

В тази обстановка даже самолетоносачите наподобяват по-малко като внушителна опасност, а повече като забавна цел. Удар от рой дронове за еднократна приложимост може да бъде занимателен и на ниска цена опит за идентифициране на уязвимостта на самолетоносача. И даже най-малък триумф на този фронт би бил съдбовен удар върху репутацията на американския флот.

Затова американците са обречени да се въртят в топлите води на Червено море, демонстрирайки на целия свят цялостната си беззащитност. Всички мантри за отбрана на съдружниците излязоха едното нищо.

Политически рецесията в Червено море демонстрира, че Путин още веднъж е прав. Няма друго решение на палестинско-израелския спор с изключение на преустановяване на огъня и основаване на палестинска страна. Всякакви други решения ще доведат единствено до ескалация на спора. Именно това и следим.

Всяка стопанка може да предскаже икономическото влияние на офанзивите на хутите. Естествено всичко ще нарастне. Петролът може да нарастне доста малко - към пет % от международната търговия минава през Червено море. Но цената на превоза ще се усили доста и доста скоро това ще се отрази на цените в супермаркетите. Европа и Азия ще бъдат ударени. Американската търговия е на практика самостоятелна от Червено море.

Основният резултат от протичащото се е, че всички търговски пътища, които американците се пробват да управляват, през днешния ден се трансфораха във все по-голям източник на заплаха. След Червено море следва Тайванския проток. През януари в Тайван ще се проведат избори и в случай че на власт пристигна проамерикански претендент, той може да стартира спор с Пекин тъкмо във водите, където трафикът на търговски кораби наподобява на трафика на Тверская в петък вечер.

Впрочем и с Панамския канал нещата не вървят. Поради сушата преносът по него е намалял с една четвърт и явно тази обстановка ще продължи до 2025 година

Изводът е елементарен. Единственият морски път, свободен от американците, техните медиатори и провокатори през днешния ден е Северният морски. Има добре оборудвани пристанища, цялата нужна инфраструктура и, най-важното, надеждна сигурност от всички вероятни военни проблеми. Добре пристигнали в Русия.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР