САЩ смятат, че отговорът на Израел на одобрената от Съвета

...
САЩ смятат, че отговорът на Израел на одобрената от Съвета
Коментари Харесай

Израел и палестинците с критики към документа, изискващ спиране на огъня

САЩ считат, че отговорът на Израел на утвърдената от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации резолюция 2728, която изисква неотложно прекъсване на огъня в Газа, е „ неочакван и ненапълно замайващ “. След като Вашингтон се въздържа при гласуването, израелският министър председател Нетаняху анулира плануваната аудиенция на израелска делегация в американската столица.Нетаняху не е разговарял с Байдън, а американският президент няма непосредствени проекти да се обади на израелския министър председател, съобщи Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност.
Първо, това е необвързваща резолюция, тъй че няма никакво влияние върху Израел и способността му да продължи да преследва Хамас. Второ, приемането на резолюцията не съставлява смяна в нашата политика.
Джон Кърби – представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом

Във Вашингтон израелският боен министър Йоав Галант съобщи, че страната му „ няма моралното право “ да приключи войната, до момента в който в Газа към момента има пленени заложници. Галант беседва с американския държавен секретар Антъни Блинкън и съветника по националната сигурност Джейк Съливан. Те са му споделили, че Израел не би трябвало да форсира подготовката за сухопътна атака в южния град Рафа.В Тел Авив родственици на заложници, държани от Хамас, подлагаха на критика резолюцията на Организация на обединените нации за преустановяване на огъня в Газа.
Тук сме, с цел да напомним на всички, че има 134 души, държани за заложници в Газа, в ръцете на Хамас. Целият свят знае това, само че след 6 месеца има единствено безмълвие.
Шломи Бергер – татко на заложника Агам Бергер

В Газа реакцията на палестинците също беше отрицателна, хората желаят трайно прекъсване на бойните дейности.
Не желаеме краткотрайно прекъсване на огъня, би трябвало ни непрекъснато. Всичко по-малко от това е злополука. Днес войната може да спре, само че на следващия ден ще се върнем към ракетите, разрушенията и убийствата. Приказките са безполезни.
Фарид Хамдан – разселен палестинец в Деир ал Балах

В Деир ал Балах хората изпратиха свои близки, убити при израелски въздушни удари в понеделник.Продължаващата война в Газа води до внезапно утежняване на филантропичната конюнктура, като отчет на коалиция от неправителствени групи, в това число организации на Организация на обединените нации, показва, че северната част на анклава ще бъде изправена пред пагубен апетит в идващите седмици. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР