САЩ скоро ще изстрелят първия си космически кораб, който ще

...
САЩ скоро ще изстрелят първия си космически кораб, който ще
Коментари Харесай

Индианците навахо са загрижени за космическа мисия на САЩ до Луната

САЩ скоро ще изстрелят първия си галактически транспортен съд, който ще се опита да кацне на Луната без никакви проблеми след ерата " Аполо ", в границите на историческо съдействие с частния бранш, само че не всички честват.

Индианците навахо, най-голямото радикално племе в Америка, изрази угриженост по отношение на съществуването на кремирани човешки остатъци в спускаемия уред, като назова задачата " опозоряване " на Луната, която заема свещено място в тяхната просвета.

На 8 януари основаният в Питсбърг спускаем уред " Сапсан " на Astrobotic ще се качи на гигантска ракета " Вулкан Кентавър " на United Launch Alliance, която ще извърши първото си пътешестване в границите на комерсиално партньорство с НАСА , целящо да спести средства на американската галактическа организация.

Научните принадлежности на " Перегрин " ще изследват радиацията на лунната повърхнина, което ще помогне на НАСА да се приготви по-добре за задачите с екипаж , които ще се проведат там по-късно това десетилетие в границите на програмата " Артемида ".

Navajo Nation objects to private moon mission placing human remains on the lunar surface
— SPACE.com (@SPACEdotcom)
Но описът на роботите в кутия включва и потребни товари от две компании - Elysium Space и Celestis - които ще съдържат кремирани остатъци и ДНК, с цел да останат на Луната, вътре в спускаемия уред вечно .

Докато Elysium не предлага детайлности, Celestis има 69 самостоятелни " кремирани участници ", измежду които починалият основател на Star Trek Джийн Роденбери, създателят на научна фантастика Артър К. Кларк и куче на име Indica-Noodle Fabiano .

Според уеб страницата на компанията клиентите са платили цени, започващи от 12 995 $.

В писмо от 21 декември, адресирано до чиновниците на НАСА и Министерството на превоза, президентът на навахо Буу Нигрен изрази " дълбоката ни угриженост и дълбокото ни отчаяние по отношение на въпрос от изключителна значимост " и прикани НАСА да отсрочи изстрелването на кремираните.

" Луната заема свещено място в доста култури на коренното население, в това число и в нашата ", написа Нигрен.

" Актът на депониране на човешки остатъци и други материали, които биха могли да се възприемат като боклуци на Луната е равностоен на опозоряване на това свещено пространство ", се споделя в писмото.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР