САЩ ще задържат военна помощ от 85 милиона долара за Египет заради политически затворници, права

...
Съединените щати планират да задържат военна помощ от 85 милиона
Коментари Харесай

Съединените щати планират да задържат военна помощ от 85 милиона долара за Египет поради неуспеха на Кайро да изпълни условията на САЩ за освобождаване на политически затворници и други въпроси, свързани с човешките права , каза американски сенатор, като част от задържаните средства са пренасочени към Тайван.

Сенатор Крис Мърфи, демократ, също призова администрацията на американския президент Джо Байдън в сряда да задържи още 235 милиона долара военна помощ за това, което той определи като „необачливи рекорди на Египет в областта на човешките права“.

Други два източника, запознати с въпроса, казаха на агенция Ройтерс, че скоро се очаква решение за бъдещето на $235 милиона.

„Администрацията правилно реши да задържи този първи транш – 85 милиона долара, обвързани с освобождаването на политически затворници – защото просто няма съмнение, че не е постигнат достатъчен напредък“, каза Мърфи.

„Бих призовал администрацията да довърши работата и да задържи пълните 320 милиона долара … докато човешките права и демокрацията в Египет се подобрят“, каза той.

От 85 милиона долара, които са удържани от Египет, 55 милиона долара ще бъдат пренасочени към Тайван, а останалите 30 милиона долара към Ливан, според писмо от Държавния департамент на САЩ до комисиите на Конгреса, определящо чуждестранното военно финансиране.

Египетското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар.


В залата на Сената на САЩ във вторник Мърфи каза, че Египет е затворил повече политически затворници, отколкото е освободил от 2022 г. насам.

„Египет освободи повече от 1600 политически затворници от началото на 2022 г. Това е добра новина“, каза Мърфи.

„През същото време те са затворили още 5000. Така че за всеки политически затворник, който Египет освобождава, трима влизат в затвора. Това е една стъпка напред и три назад“, каза той.

„Това не е „ясен и последователен напредък“ в освобождаването на политически затворници, който законът изисква. Администрацията беше права да задържи 85 милиона долара.“

Групите за защита на човешките права отдавна обвиняват Египет в широко разпространени нарушения на правата на човека при правителството на президента Абдел Фатах ал-Сиси, включително изтезания и насилствени изчезвания.

Египетските власти предприеха някои стъпки от края на 2021 г., които според тях имат за цел да се справят с правата, включително стартиране на стратегия за правата на човека и прекратяване на извънредното положение, но критиците отхвърлиха мерките като до голяма степен козметични.


Някои високопоставени задържани бяха помилвани или освободени, но активисти казват, че новите задържания са повече от освобождаванията и че хиляди политически затворници остават в затвора, като ограниченията върху свободата на словото са толкова строги, колкото винаги.

В продължение на десетилетия САЩ дават на Египет около 1,3 милиарда долара годишно военна помощ за закупуване на американски оръжейни системи и услуги. Съвсем наскоро Конгресът на САЩ постави част от помощта за Египет в зависимост от условията за правата на човека.

Обявеното задържане на военна помощ е значително, каза Сет Биндер от групата за правата на демокрацията в Близкия изток.

"Но ако администрацията удържа по-малко, отколкото през последните две години, това всъщност ще каже на Ал Сиси, че смята, че египетското правителство е подобрило своите права, което просто не е вярно", каза Байндер.< /p>

Съгласно законодателството на САЩ, 85 милиона долара военна помощ зависят от това, че Египет „постига ясен и последователен напредък в освобождаването на политически затворници, предоставя на задържаните надлежен законов процес и предотвратява сплашването и тормоза на американски граждани“.

Тези условия не могат да бъдат отменени от изпълнителната власт.

Допълнителни 235 милиона долара са при условие, че Египет отговаря на изискванията за демокрация и права на човека. Тези условия обаче могат да бъдат отменени, ако изпълнителната власт удостовери, че това е в интерес на националната сигурност на САЩ.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР