САЩ ще изпратят бронирани подкрепления в Източна Сирия, за да

...
САЩ ще изпратят бронирани подкрепления в Източна Сирия, за да
Коментари Харесай

САЩ изпращат бронирани подкрепления в Източна Сирия

САЩ ще изпратят бронирани подкрепления в Източна Сирия, с цел да засилят отбраната от вероятни офанзиви на джихадистите от "Ислямска страна " против петролните залежи, следени от подкрепяните от Вашингтон сирийски кюрди, сподели в Брюксел през днешния ден американският министър на защитата Марк Еспър, представен от АП.

Еспър назова тези спомагателни сили "механизирани ", което най-общо значи, че те ще включват танкове и други бойни машини, като БТР-и "Брадли ". Това ще придаде ново измерение на американското военно наличие, което до момента бе формирано основно от елементи за спецоперации, които не бяха въоръжени с танкове или друга бронирана техника, показва АП.

Това ще значи и отчасти превръщане на курса към стесняване на американското военно наличие в Сирия, разгласен президента Доналд Тръмп, който подреди изтеглянето на съвсем всички 1000 американски бойци, които помагаха на сирийските кюрдски сили в битката против ИД. Това евакуиране продължава макар оповестеното през днешния ден от Еспър изпращане на подкрепления в този петролодобивен сирийски регион.

Шефът на Пентагона не загатна защо количество подкрепления става дума. То може да доближи неколкостотин бойци, като се има поради, че нуждаещите се от доста гориво танкове и други бронирани машини зависят от обилни доставки и от съществуване на помощна логистична група, отбелязва АП.

Съобщението на Еспър пристигна в миг, когато Тръмп продължава да написа своите туитове, че американската военна задача в Сирия е завършила. Преди това той бе изявил подготвеност да помогне за отбраната на петролните полета в източна Сирия, отбелязвайки, че от тях може да се възползват както кюрдите, по този начин и Съединени американски щати, въпреки че тези запаси принадлежат на сирийското държавно управление.

Запитан за изменящата се американска тактика, на днешната си конференция в Брюксел, където заседаваха военните министри от НАТО, Еспър сподели, че задачата на Съединени американски щати постоянно е била да се предотврати възраждането на ИД. "Тази задача остава непроменена ", акцентира той, като добави, че не може да се допусне ИД още веднъж да заплашва петролните залежи.

Коментирайки предлагането на Германия за интернационална мироопазваща интервенция в североизточна Сирия, Еспър, представен от ТАСС, съобщи: "Искам да кажа пределно ясно, че Съединени американски щати не преглеждат опцията за присъединяване на свои сухопътни сили в каквато и да било интернационална интервенция. Но ние поддържаме самодейностите на европейските страни от НАТО ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР