САЩ ще финансират проекти в инфраструктура, транспорт и енергетика в

...
САЩ ще финансират проекти в инфраструктура, транспорт и енергетика в
Коментари Харесай

САЩ ще финансират проекти в България през инициативата Три морета

САЩ ще финансират планове в инфраструктура, превоз и енергетика в България през самодейността " Три морета ". Това излиза наяве от   " Инвестицията на стойност 300 милиона $ от aмериканската Корпорация за финансиране на интернационалното развиване в Инвестиционния фонд на Инициативата " Три морета " ще поддържа инфраструктурни планове в енергетиката, превоза и цифровата сфера в България и други страни от Инициативата. Съединени американски щати са горди и дейни поддръжници на „ Три морета “ и с неспокойствие чакат председателството на България ", написа в него.

Само преди ден външният министър Екатерина Захариева разгласи във Facebook: " Приветствам решението на Борда на Корпорацията за финансиране на интернационалното развиване на Съединени американски щати, който под председателството на моя сътрудник Майк Помпео одобри да взе участие в Инвестиционния фонд на Инициативата " Три морета " с вноска от 300 млн. $ ". Така капиталът на Фонда на „ Три морета “ към този момент надвиши 1,2 милиарда евро. По този метод Съединени американски щати удостоверяват мощната си поддръжка за Инициативата, като отпуснатите средства са предопределени за развиване на трансграничната енергийна инфраструктура в Централна и Източна Европа, показват още от отрасловото министерство, обясниха от българското Министерство на външните работи.

От поста на Захариева в обществената мрежа ставаше ясно, че по линия на капиталовия фонд България към този момент е предложила за осъществяване проекти  " като разширението на подземното газохранилище в Чирен, значим детайл от стратегическата енергийна инфраструктура за нас и района, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, построяването на тунел под прохода „ Петрохан “ и градежа на автомагистрала „ Черно море “, свързваща Бургас и Варна ".

Покрай самодейността избухна огромен скандал сред българското държавно управление и българския президент. Това стана откакто Румен Радев отиде персонално в Талин, с цел да одобри бъдещото председателство на " Три морета ". Точно тогава обаче стана ясно, че той е бил контактен със инфектиран с ковид. Затова заяви персонално естонския президент. Радев и делегацията му прекъснаха визитата си в естонската столица. Наред със абсурда към ковида, се развихри и институционален, обвързван с самодейността. От президентството обиниха, че държавното управление и Външното ни министерство са работили против приемането на семейството на самодейността „ Три морета ”. От „ Дондуков ” 2 твърдяха, че мнението на външно е било Естония да остане хазаин на самодейността и през 2021 г. Съпротивата на държавното управление против българското домакинство на президентската самодейност „ Три морета “ през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на семейството на президента Румен Радев в Талин, написаха от президентството. Правителството и Министерство на външните работи обаче отхвърлиха изрично с изказванието, че са създали всичко необходимо за самодейността " Три морета ".  

 

 

КАКВО Е ИНИЦИАТИВАТА " ТРИ МОРЕТА "

 е политически план на 12 европейски държави-членки на Европейски Съюз, на равнище държавни глави, стартиран през 2016 година В него вземат участие България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Към момента Инициативата „ Три морета “ не е институционализирана и няма седалище и секретариат, споделя на интернет страницата си българското Външно министерство. Там написа още: " Инициативата се развива като прагматична платформа за съдействие с главен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от района сред Балтийско, Адриатическо и Черно море и основаване на по-голяма съгласуваност сред тях по линията Север–Юг в региона на енергетиката, превоза, връзките, осведомителните технологии, бизнеса.

Целите на Инициативата са: стопански напредък, приемане на вложения, енергийна сигурност, геополитическа сигурност, цифрова съгласуваност, битка с климатичните промени.

Целите ще бъдат реализирани посредством поощряване на съдействието за развиване на енергийната, транспортна и цифрова инфраструктура.

По време на третия съмит на Инициативата " Три морета " (17-18 септември 2018 година, Букурещ, Румъния), бе оповестено желание за основаване на Инвестиционен фонд, който да финансира утвърдените планове препоръчани от страните-участнички в Инициативата. Официалното основаване на Фонда, със седалище в Люксембург, бе оповестено на срещата на високо ниво на Инициативата " Три морета " (5-6 юни 2019 година, гр. Любляна, Словения).

Българските институции са предложили следните четири плана за финансиране в границите на ИТМ: възобновяване на плановите параметри на ж.п. линия Русе-Варна, създаване на тунел под прохода „ Петрохан “,  разширяване на газовото вместилище в с. Чирен и създаване на автомагистрала „ Черно море “ (Варна-Бургас).

По време на третия съмит на ИТМ в Букурещ бе извършен и  първият бизнес конгрес в границите на Инициативата, който е платформа за шерване на планове от общ интерес. Подписана бе Съвместна декларация за основаване на мрежа от търговско-промишлени покои на страните-участнички. От българска страна в този формат на ИТМ взе участие Българската търговско-промишлена палата.

По самодейност на Съединени американски щати, на срещата в Букурещ бе   стартиран нов формат на съдействие с държавите-членки на ИТМ- Партньорство за трансатлантическо енергийно съдействие (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation). България работи интензивно във всички срещи на този формат. Представители на Министерството на енергетиката вземат участие в три от основаните четири работни групи за енергийно съдействие.

На 2 септември 2020 година бяха признати две Решения на Министерски съвет, с които:
Заместник-министър-председателят и министър на външните работи, госпожа Екатерина Захариева, бе избрана за Национален координатор от българска страна за Инициативата " Три морета " ;бе утвърдено присъединяване на  „ Българската банка за развиване " АД в  Инвестиционния фонд към Инициативата " Три морета " с вноска от 20 млн. евро.   
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР