САЩ се налага да използват супертанкери за транспортиране на петрол

...
САЩ се налага да използват супертанкери за транспортиране на петрол
Коментари Харесай

САЩ се налага да наемат основно супертанкери, защото средните кораби са заети с превоз на ... руски петрол

САЩ се постанова да употребяват супертанкери за превозване на нефт до Европа, защото корабите, пренасящи по-малки размери петрол, са резервирани за съветски енергийни запаси, написа Bloomberg.

По данни на Bloomberg, от Съединени американски щати към Европа презоват нефт танкери от типа 11 VLCC (всеки транспортиращ към 2 милиона барела петрол) и 16 Suezmax (около 1 милион барела нефт). Този тип танекри в този момент транспортират към 60% от суровия нефт сред Съединени американски щати и Европа, по отношение на 37% през 2022 година.

В същото време обаче, единствено няколко пристанища в Европа могат да обслужват огромните петролни супертанкери, показва организацията.

Петролните танкери с по-малък тонаж (например Aframax - 700 хиляди барела нефт) в този момент са дефицитни, отбелязва Bloomberg. Техните търговци към този момент са наети за превозване на съветски нефт до Азия, и най-много Китай и Индия.
 Русия ще купува десетки товарни кораби за милиарди долари
Русия ще купува десетки товарни кораби за милиарди долари

Страната желае да размени (част от) задграничните кораби със лични

Според плановете на анализатори от компанията Kpler, която събира данни за интернационалните стокови пазари, все още е по-изгодно да се наемат огромни кораби за превозване, защото при тях цената да превозване на единица товар е по-ниска (2,7 $ за барел). А да вземем за пример при танкерите от типа Aframax, цената е 8,5 $ за барел.

Преди седмица стана известно, че Pycия пoдгoтвя пpoгpaмa зa дъpжaвни cyбcидии зa пoпълвaнe нa флoтa зa външнoтъpгoвcĸи oпepaции в пepиoдa дo 2034 година C нeйнa пoмoщ ce плaниpa зaĸyпyвaнeтo нa 85 тoвapни ĸopaбa oт чyжбинa, като 15 от тях са танкери (не се прецизира за какви товари).

В началото на март ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че Европейският съюз е (почти) преодолял зависимостта си от съветския нефт и природен газ. По думите й, за това са помогнали " положителни другари ", като Съединени американски щати и Норвегия.
 Русия се
Русия се " еманципира " от потреблението на услуги от Запада при износа на нефт

Възможно е " таванът " на цените на изнасяните от Русия нефт и нефтопродукти да бъде понижен
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР