САЩ счита решението на Международния наказателен съд - МНС за

...
САЩ счита решението на Международния наказателен съд - МНС за
Коментари Харесай

Помпео обвини международен съд в политическа вендета, защото разследва САЩ

Съединени американски щати смята решението на Международния углавен съд - МНС за следствие в Афганистан за политическа вендета , разгласи в четвъртък държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео , говорейки пред кореспонденти в Държавния департамент, представен от ТАСС.

Той остро подлага на критика решението на Апелативния състав на МНС да утвърди настояването на прокуратурата за следствие на вероятни закононарушения , осъществени в Афганистан. Държавният секретар го назова " в действителност поразителна стъпка на безотговорна политическа институция , прикриваща се като законен орган ".

Както акцентира ръководителят на американската дипломация, Съединени американски щати ще защитят своите чиновници от този " подъл незаконен съд " и " средство за политическа вендета ".

По-рано апелативният състав на МНС единомислещо утвърди настояването на прокурора за следствие на вероятни закононарушения, осъществени в Афганистан .

Прокуратурата на МНС стартира авансово следствие на обстановката в Афганистан през 2006 година, а през 2017 година изпрати искане до досъдебния състав с искане за позволение за следствие на вероятни военни закононарушения и закононарушения против човечеството по отношение на въоръжения спор в Афганистан на 1 май 2003 година, както и сходни престъплени я, свързани с спора, които биха могли да бъдат осъществени в други страни.

В рамките на този случай следствието може да включва бойци от радикалните талибани, афганистански бойци и американци, по-специално чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ , за закононарушения в секрети затвори в Полша, Литва и Румъния.

Това искане е отхвърлено в сходство с решението на досъдебния състав от 12 април 2019 година и е посочено като основа, че процесът няма да бъде в полза на правораздаването и че вероятностите за сполучливо следствие и наказателно гонене са извънредно лимитирани .

Прокуратурата на МНС обаче оспори това решение в апелативния състав .

Съединени американски щати не са член на МНС през 2002 година те одобриха специфичен закон , който разрешава потреблението на военна мощ за освобождение на американски жители и съюзни страни, арестувани по заповедта на МНС .

През март 2019 година Вашингтон наложи ограничавания върху издаването на визи на представители на МНС , които съгласно мнението на американските управляващи са директно виновни за следствия против американските военни .

Правилата на съда от своя страна разрешават опцията да се издигнат обвинявания на жители на всяка страна, в случай че извършат закононарушения на територията на страни, утвърдили Римския статут, т.е. те са страни по МНС.
 Зелена светлина на следствието за военни закононарушения на Съединени американски щати и други в Афганистан
Зелена светлина на следствието за военни закононарушения на Съединени американски щати и други в Афганистан

Това постанови Международният углавен съд в Хага
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР