САЩ, със своите санкции срещу производителите на фотоволтаици в Синдзян-Уйгурския

...
САЩ, със своите санкции срещу производителите на фотоволтаици в Синдзян-Уйгурския
Коментари Харесай

Китай отправи обвинения към САЩ

САЩ, със своите наказания против производителите на фотоволтаици в Синдзян-Уйгурския самостоятелен район (Северозападен Китай), прекъсват световните вериги на доставки, възпрепятствайки световните старания за битка с изменението на климата. Това съобщи представителят на министерството на външните работи на Китай Чжао Лицзян, предава ТАСС.

" Отвратителните ограничения, които Съединени американски щати започнаха на законодателно равнище във връзка с Синдзян, подкопават стабилността на интернационалните вериги за доставки и също нанасят удар на световните старания за битка с изменението на климата “, разяснява представителят на брифинг, в отговор на молба от западен публицист да разяснява блокирането на " повече от 1000 колета на съставни елементи за слънчева сила на стойност стотици милиони долари, създадени в Синдзян " в американските пристанища заради нов закон, забраняващ вноса на артикули от китайския район, цитира Агенция " Фокус ".

Според дипломата на Пекин изказванията на американската страна за насилствен труд в Синдзян са " безспорни неистини, популяризирани от дребна група хора, които се опълчват на Китай “. " В резултат на това Вашингтон накърнява личните си ползи “, добави Чжао Лицзян.

Той настоя Съединени американски щати " неотложно да спрат да оказват напън върху предприятията на КНР, произвеждащи фотоволтаични артикули ". " Китай ще продължи твърдо да пази законните ползи на своите компании ", заключи представителят на Министерство на външните работи в Пекин.

На 23 декември 2021 година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа закон, който планува ограничавания върху вноса на артикули от Синдзян-Уйгурския самостоятелен район, както и наказания против лица и организации, които съгласно американската страна са виновни за хипотетичното потребление на " наложително труд “ в този район на Китай. На 21 юни тази година държавният секретар Антъни Блинкен разгласи, че митническата и гранична работа на Съединени американски щати е почнала да ползва тези ограничения.

По-рано ръководителят на Държавния департамент също упрекна Пекин в гонене на уйгурски деятели, определяйки политиката на Китай в района като " геноцид и закононарушение против човечеството ". Там живеят уйгури, множеството от които са мюсюлмани. Според китайските управляващи в този район работят сепаратистки групи, свързани с интернационалното терористично подземие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР