САЩ са загрижени за здравето на сваления президент на Нигер Мохамед Базум

...
САЩ са загрижени за здравето и безопасността на избрания президент
Коментари Харесай

САЩ са загрижени за здравето и безопасността на избрания президент на Нигер Мохамед Базум, който прекара повече от две седмици под затвор арест.

"Ние сме силно притеснени за неговото здраве и личната му безопасност и личната безопасност на семейството му", каза говорител на държавния департамент.

По-рано партията на г-н Базум каза, че той и семейството му са били задържани при "жестоки" и "нечовешки" условия, съобщи Ройтерс.

Г-н Базум беше свален от власт на 26 юли.

Оттогава военна хунта управлява Нигер, докато г-н Базум е държан в президентския дворец . Членовете на хунтата не са коментирали състоянието на сваления лидер.

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се обади на г-н Базум, като го увери в продължаващата подкрепа на САЩ, Вашингтон каза.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър добави: „С течение на времето, тъй като той е държан в изолация, това е ситуация, която предизвиква нарастваща загриженост за нас ."

Политическата партия на г-н Базум, PNDS-Tarayya, твърди в изявление, че г-н Базум и семейството му нямат достъп до течаща вода, електричество, пресни стоки или лекари.

Изявлението повтори предишни коментари, направени от избрания премиер на Нигер Ухумуду Махамаду, който каза, че г-н Базум е бил държан със съпругата и сина си без ток или вода .

Прост наръчник за случващото се в Нигер Нарастват ли военните превземания в Африка? Франция ли е виновна за нестабилността в Западна Африка?

Икономическата общност на Западна Африка Щатите (Ecowas) дадоха на лидерите на преврата в Нигер до неделя да се оттеглят и да върнат г-н Базум на президентския пост. твърди, че сега управлява Нигер; докато хунтата назначи бившия министър на финансите Али Махаман Ламин Зейне за нов министър-председател след преврата. реши какво да прави по-нататък.

Новият военен режим също затвори въздушното пространство на Нигер до второ нареждане, позовавайки се на „заплахата от военна намеса“ от Ecowas.

Също в сряда Франция отрече обвиненията от военната хунта на Нигер, че се опитва да дестабилизира страната, след като лидерите на преврата заявиха, че френски самолети са нарушили въздушното пространство на страната. Париж каза, че полетът е бил разрешен от армията на Нигер.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР