САЩ са разположили няколко ракетни системи „Пейтриът“ в Европа и

...
САЩ са разположили няколко ракетни системи „Пейтриът“ в Европа и
Коментари Харесай

ЗА ЧСАЩ желаят да местят ракетите „Пейтриът“ из Европа

САЩ са разположили няколко ракетни системи „ Пейтриът “ в Европа и желаят да могат да ги местят, съобщи контраадмирал Джон Кърби – зам.-шеф на Пентагона по публичните въпроси и негов представител.

Той даде телефонен брифинг за публицисти в Брюксел.

Кърби обаче не пожела да заяви в кои тъкмо страни са ситуирани тези системи в полза на оперативната сигурност. Той не даде детайлности и за оперативния им статут.

Но добави, че Съединени американски щати са били напълно транспарантни във връзка с двата комплекса „ Пейтриът “, които са изпратили в Полша.

„ Доволни сме от оперативните качества на тези отбранителни системи. Те са доста надеждни и доста ефикасни системи за противовъздушна защита. Доволни сме от способността им да правят работата, за която са предопределени “, заключи висшият американски боен.

Съединени американски щати не вземат решенията за разполагане на „ Пейтгриът “ едностранно, а след съвещания със съответните страни. Зависи също по този начин от системата, какъв брой време е била ситуирана, дали тя би трябвало да бъде връщана в Съединени американски щати за преоборудване. Всеки случай на разполагане е обособен.

Известно е обаче, че тези ракети могат да бъдат местени. Съединени американски щати желаят да поддържат тази еластичност, защото търсят способи за подсилване на източния фланг на НАТО. На този стадий обаче няма взети решения за пренасяне в границите на Европа или отвън нея.

Вашингтон не изключва и няма да изключва опцията да изпрати спомагателни войски и въоръжение на източния фланг на НАТО, добави Джон Кърби. Това ще стане, в случай че съдружниците имат потребност от това и го изискат.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР