САЩ са повдигнали неофициално пред Турция въпроса за малко вероятната

...
САЩ са повдигнали неофициално пред Турция въпроса за малко вероятната
Коментари Харесай

САЩ са предложили Турция да даде на Украйна своите ракетни системи руско производство


Съединени американски щати са повдигнали импровизирано пред Турция въпроса за малко евентуалната опция Анкара да изпрати своите съветски системи за противоракетна защита С-400 на Украйна, с цел да й помогне в битката против нахлулите съветски сили, оповестиха три осведомени източника, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2876
Американски високопоставени представители са създали предлагането на турските си сътрудници предишния месец, само че не е направено съответно или публично искане, са споделили източниците за Ройтерс.

Източниците са допълнили, че настояването е било упоменато по време на визитата в Турция на зам.-държавния секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман по-рано този месец.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън желае от съдружниците си, които употребяват съветско съоръжение и системи, които включват и С-300 и С-400, да обмислят прехвърлянето им на Украйна, която се пробва да отблъсне съветската инвазия, почнала на 24 февруари.

Идеята, която съгласно анализатори, ще бъде отхвърлена от Турция, беше част от по-широка полемика сред Шърман и високопоставени турски чиновници за това по какъв начин Съединени американски щати и съдружниците им могат да създадат повече, с цел да поддържат Украйна и по какъв начин да подобрят двустранните връзки.

Турските управляващи не са коментирали никакви американски оферти, свързани с прекачване в Украйна на системите С-400 на Анкара, които от дълго време са причина за спор сред двете страни от НАТО, съобщи Българска телеграфна агенция.

Турски източници и анализатори споделиха, че има доста дребна възможност сходно предложение да се реализира, цитирайки проблеми, вариращи от механически спънки, свързани с инсталирането и употребата на С-300 в Украйна, до политически опасения за ответен удар на Москва против Анкара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР