САЩ са одобрили продажбата на Тайван на боеприпаси за изтребители

...
САЩ са одобрили продажбата на Тайван на боеприпаси за изтребители
Коментари Харесай

САЩ продава боеприпаси за F-16 на Тайван за 619 млн. долара

Съединени американски щати са одобрили продажбата на Тайван на муниции за изтребители Ф-16 на стойност 619 млн. $ , заяви Пентагонът, което евентуално ще разгневи Пекин, съобщи Агенция Франс Прес.

Пакетът включва 100 високоскоростни противорадиолокациони ракети AGM-88B (HARM), 200 усъвършенствани ракети въздух-въздух със междинен обхват AIM-120C-8 (AMRAAM), както и пускови установки и макетни ракети за образование, се споделя в изказването.

Продажбата ще увеличи " способността на Тайван да обезпечи отбраната на въздушното си пространство, районната сигурност и оперативната съгласуемост със Съединените щати ", се споделя още в известието.

Съобщението идва на фона на нарасналото напрежение сред Съединените щати и Китай във връзка с Тайван, както и свалянето предишния месец на балон над въздушното пространство на Съединени американски щати, който съгласно Вашингтон е бил китайско наблюдателно устройство.

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи настрана, че продажбата е в сходство със Закона за връзките с Тайван и политиката на Вашингтон за един Китай.

" Подкрепата на Съединените щати за Тайван и стъпките, които Тайван подхваща, с цел да увеличи качествата си за самозащита, способстват за поддържането на мира и стабилността в Тайванския пролив и в района ", съобщи Държавният департамент.

Тайван съобщи, че приветства първата продажба на американско оръжие за тази година и деветата до момента по време на мандата на президента Джо Байдън.

" Пред лицето на продължаващата военна агресия и провокативното държание на Китай Тайван ще продължи интензивно да усъвършенства опциите си за самоотбрана ", съобщи представителят на външното министерство Джеф Лю.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР