САЩ регистрират най-голям брой самоубийства през 2022 г.

...
Съединените щати регистрират най-високия си брой самоубийства миналата година, като
Коментари Харесай

Съединените щати регистрират най-високия си брой самоубийства миналата година, като повече от 49 000 души са посегнали на живота си през 2022 г., според наскоро публикувани правителствени данни.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) публикуваха нови данни в четвъртък, които предполагат, че самоубийствата стават по-чести в САЩ, отколкото по всяко време след Втората световна война.

Самоубийствата в САЩ постоянно нарастват от началото на 2000-те до 2018 г., когато националният процент достигна най-високото си ниво от 1941 г. През тази година са регистрирани около 48 300 смъртни случая от самоубийство – или 14,2 на всеки 100 000 американци.

Процентът спадна леко през 2019 г. и отново спадна през 2020 г., през първата година от пандемията COVID-19. Някои експерти свързват това с феномен, наблюдаван в ранните етапи на войни и природни бедствия, когато хората са склонни да се обединяват и да се подкрепят.

Но през 2021 г. самоубийствата са се увеличили с 4 процента. Миналата година, според новите данни, броят им е скочил с повече от 1000 до 49 449 – около 3% увеличение спрямо предходната година.

Данните на CDC показват, че мъжете представляват приблизително 79 процента от общия брой самоубийства през 2022 г.

„Девет от 10 американци смятат, че Америка е изправена пред криза на психичното здраве. Новите данни за смъртните случаи от самоубийство, докладвани от CDC, илюстрират защо“, каза министърът на здравеопазването на САЩ Ксавие Бесера в изявление.

Той добави, че много хора все още вярват, че молбата за помощ е признак на слабост.

„Нещо не е наред“

Кристина Уилбър, 45-годишна жена от Флорида, чийто син се застреля миналата година, изрази разочарованието си от цифрите.

„Има нещо нередно. Числото не трябва да расте“, каза тя.

„Синът ми не трябваше да умира“, добави тя. „Знам, че е сложно, наистина го знам. Но трябва да можем да направим нещо. Нещо, което не правим. Защото каквото и да правим в момента, не помага.“

Експертите предупреждават, че скорошното увеличение може да се дължи на редица фактори, включително по-високи нива на депресия и ограничена наличност на услуги за психично здраве.

Но основен двигател е нарастващата наличност на оръжия, каза Джил Харкави-Фридман, старши вицепрезидент по изследванията в Американската фондация за предотвратяване на самоубийства.

Неотдавнашен анализ на университета Джон Хопкинс използва предварителни данни от 2022 г., за да изчисли, че общият процент на самоубийствата с огнестрелно оръжие в нацията се е повишил миналата година до най-високото си ниво за всички времена. За първи път процентът на самоубийствата с огнестрелно оръжие сред чернокожите тийнейджъри надмина този сред белите тийнейджъри, установиха изследователите.

„Не знам дали можете да говорите за самоубийство, без да говорите за огнестрелни оръжия“, каза Харкави-Фридман.

Най-големи увеличения са наблюдавани при възрастни хора. Смъртните случаи са се увеличили с почти 7 процента при хората на възраст от 45 до 64 години и с повече от 8 процента при хората на 65 и повече години. Белите мъже, по-специално, имат много високи проценти, каза CDC.

Много хора на средна възраст и възрастни хора изпитват проблеми като загуба на работа или загуба на съпруг. Дебра Хури, главен медицински директор на CDC, каза, че е важно да се намали стигмата и други пречки пред тях да получат помощ.

Въпреки мрачната статистика през 2022 г. имаше повече от 8 процента спад в самоубийствата при хора на възраст от 10 до 24 години. Това може да се дължи на повишеното внимание към проблемите на психичното здраве на младите хора и на натиска училищата и другите да се съсредоточат върху проблем, казаха служители на CDC.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР