САЩ преместват войски и военно оборудване в Нигер, тъй като несъщественият персонал напуска, казва служител

...
САЩ преместват някои войски и военно оборудване в Нигер и
Коментари Харесай

САЩ преместват някои войски и военно оборудване в Нигер и премахват част от несъществен персонал от страната шест седмици след като военен преврат свали демократично избраното правителство, според американски военен служител.

Войските ще се преместят от авиобаза 101 близо до Ниамей, столицата на Нигер, до авиобаза 201 в Агадез, съоръжение в централен Нигер, от което САЩ извършват разузнавателни и разузнавателни мисии, каза служителят. Тези мисии бяха преустановени след преврата, но САЩ запазиха военния си отпечатък в централноафриканската държава досега.

Ходът е направен „от голяма предпазливост“, каза служителят, и не представлява значителна промяна в общия брой на военния персонал в страната. САЩ разполагат с около 1100 войници, разположени в двете военновъздушни бази и посолството в Ниамей.

Американският военен служител отказа да каже колко несъществени служители ще напуснат Нигер.

Ройтерс първи съобщи за препозиционирането на американските войски.

Преместването на войски и военно оборудване между двете бази - на повече от 450 мили една от друга - е извършено в координация с нигерската армия, каза служителят. В миналото САЩ са провеждали обширни обучения и учения с нигерската армия, но това сътрудничество е преустановено след преврата.

Администрацията на Байдън не определи свалянето на демократично избраното правителство на Нигер като преврат, а вместо това настоява за дипломатическо решение.

„Що се отнася до Нигер, нямам нови съобщения, които да правя“, каза прессекретарят на Пентагона Бриг. Ген. Пат Райдър на брифинг за новини във вторник. „Отново оставаме фокусирани върху дипломатическо решение.“

Нигер служи като критична база в региона за американската армия, позволявайки на Министерството на отбраната да провежда мисии за разузнаване, наблюдение и разузнаване в съседни проблемни точки като Мали и Буркина Фасо.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР