САЩ предупреждават, че Северен поток 2 може да направи Европа

...
САЩ предупреждават, че Северен поток 2 може да направи Европа
Коментари Харесай

План Б за Северен поток 2? Германия изпадна в цугцванг

САЩ предизвестяват, че " Северен поток 2 " може да направи Европа политически подвластна от Русия в продължение на десетилетия. Меркел счита, че планът за газопровода е чисто стопански, само че подозренията за това се показват в нейната коалиция все по-шумно.
Президентът на Съединени американски щати едвам беше доказан на поста, когато ръководителят на ХСС Маркус Зьодер написа в Туитър: " Трансатлантическият мост се възвръща. " Сега, макар облекчението, което политическият жанр на Байдън донесе на всички, е ясно, че правилото „ Америка преди всичко ” ще продължи да работи на този мост.
Едно от най-новите доказателства е съвсем приключеният газопровод „ Северен поток 2 “, върху който държавното управление на Съединени американски щати от ден на ден се концентрира поради възходящото напрежение с Русия. В резултат на това немското държавно управление се оказва в обстановка на цугцванг.
Американците " непременно " имат намерение да не позволен газопровода, разпрострян се от Русия до Германия, Байдън и някои други водещи американски политици упорстват за това. И колкото по-силно е търкането с Русия, засилено след ареста на опозиционния водач Алексей Навални и скупчването на съветските войски до границата с Украйна и Крим, толкоз повече се ускорява натискът на Съединени американски щати върху държавното управление на Федерална Република Германия.
Поради строгата политика на Съединени американски щати, фракциите на Голямата коалиция схващат, че 1200-километровият газопровод може да бъде приключен единствено посредством заплащане на висока - може би прекомерно висока – външнополитическа цена.
Ето за какво е нужен проект Б. Все повече гласове се чуват в ХДС в поддръжка на краткотрайно заледяване на строителството. А в СПД имат вяра, че строителството може да бъде обвързвано с политическите претенции към Русия.
„ Имаме потребност от решение, което да резервира лицето на всички страни. Мораториум може да бъде такова решение “, сподели Родерих Кизеветер, народен представител в Бундестага от ХДС, профилиран във външната политика, пред „ Ди Велт ”.
Ръководството на СПД поддържа плана за газопровод
По-рано доста политици от ХДС се оповестиха за подобен мораториум. Сред тях са министърът на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер и държавният координатор за трансатлантическо съдействие Петер Байер. Повечето членове на фракцията, в това число политици като Кизеветер, обаче бяха скептични по този въпрос. Сега някои от тях са склонни да трансформират мнението си.
Нилс Шмид, външнополитическият представител на фракцията на СПД в Бундестага, изяснява: „ Не виждам метод за прекъсване на плана в този момент, съвсем в навечерието на завършването му. Освен това е подозрително, че за такова малко време може да бъде проведена политическата поддръжка. Но е допустимо да се обвърже работата на " Северен поток 2 " с избрани условия. Това би трябвало да се разиска. "
Досега СПД беше много обединена в интерес на газопровод, по който всяка година в Европейския съюз ще се доставят още 55 милиарда кубически метра газ. Поддръжници на плана са министър председателите на някои източногермански провинции, както и финансовият министър и кандидат-канцлер Олаф Шолц и съпредседателят на СПД Норберт Валтер-Борянс .
Премиерът на Мекленбург-Предна Померания Мануела Швезиг , също от СПД, взе участие интензивно в основаването на по този начин наречения Фонд за запазване на околната среда, чиято цел в действителност е да поддържа газопровод, който излиза на брега в Лубмин край Грайфсвалд.
 Меркел: Около „ Северен поток 2 ” се води политическа битка, по-широка от газовите доставки Меркел: Около „ Северен поток 2 ” се води политическа битка, по-широка от газовите доставки
Германия, макар мнението на други страни от Европейски Съюз, взе решение в интерес на „ Северен поток 2 “, само че към плана се води полити...
А Бордът на шефовете на плановата компания Nord Stream се оглавява, както знаете, от някогашния немски канцлер Герхард Шрьодер (СПД).
Фактът, че в този момент СПД упорства употребата на тръбопровода да бъде обвързвана с политически условия, което според от политическата обстановка може бързо да докара до фактическо заледяване на плана, демонстрира смяна в тона на партията. И въпреки всичко напълно неотдавна някогашният ръководител на партията Зигмар Габриел съобщи, че от позиция на европейския суверенитет, " Северен поток 2 " няма безусловно нищо общо със Съединени американски щати.
За Съединени американски щати това е рисков " геополитически инструмент "
За разлика от Доналд Тръмп , който се е бореше с подводния газопровод от Русия до Мекленбург-Предна Померания, в това число с цел да продава американски полутечен газ на европейци без особени спънки, Байдън и редица авторитетни американци са загрижени освен за енергийната политика. На първо място те желаят да получат различен инструмент, с който ще бъде допустимо да се задържи Русия в рамките. За Вашингтон „ Северен поток 2 “ е един от факторите на геополитиката.
Влиятелните членове на Конгреса възприемат „ Северен поток 2 “ освен като заплаха за Европа, само че и като сериозна опасност за ползите на американската сигурност. Със завършването на газопровода Русия ще има „ геополитически инструмент “ - сенаторите от Републиканската партия Джеймс Риш и демократът Джин Шахин предизвестяват за това. Сенаторите пишат в писмо до Берлин, че газопроводът ще „ обвърже “ Европа с съветския газ и „ през идващите 40 години “ ще го трансформира в обект на политически напън.
 Остин: Споровете за ”Северен поток 2 ” няма да навредят на връзките САЩ-Германия Остин: Споровете за ”Северен поток 2 ” няма да навредят на връзките САЩ-Германия
Съединените щати няма да позволен спор за спорния газопровод " Северен поток " сред Русия и Германия да навреди на връзките с Бер...
Само няколко дни по-късно конгресменът републиканец Майкъл Т. Маккаул и демократът Марси Каптур написаха в писмо до държавния секретар Антъни Блинкен: „ В случай на завършването на строителството на „ Северен поток 2 ” ще даде на държавното управление на Путин опция за по-нататъшното потребление на енергийните запаси на Русия за политически напън върху Европа. ” И още: належащо е „ да се противопоставим на злонамереното въздействие на Русия, в това число посредством изключване на завършването на строителството на „ Северен поток 2 ” в бъдеще “.
Канцлерът Ангела Меркел от дълго време загатва струващия милиарди план като чисто икономическо дружество, тъй че няма причина федералното държавно управление да се намеси. Но, несъмнено, газопроводът в огромна степен е политически фактор.
Включително тъй като освен в Съединени американски щати, само че и в цяла Европа той се сблъсква с рецензии. На първо място, държавното управление на Германия е подложено на критика, а не фирмите, участващи в плана, като съветския „ Газпром ” или западните Wintershall, Uniper и други, които, макар че към този момент нямат дялове в плановата компания, към момента вземат участие в предприятието.
Всички институции на Европейски Съюз отхвърлят „ Северен поток 2 “ като план, несъответстващ с общата енергийна политика на Европа, а балтийските страни, Украйна и Полша се усещат безусловно заобиколени. Южноевропейците са афектирани от държавното управление на Федерална Република Германия, което се придържа към „ Северен поток 2 ”, макар че отхвърли южния му вид – „ Южен поток ”. Франция неотдавна прикани германците да замразят плана. Освен това природозащитниците гневно се опълчват на това и икономистите се съмняват в икономическата му жизненост.
" Сигнал към съветското държавно управление "
 Байдън назначава специфичен делегат, който да постави завършек на Северен поток-2 Байдън назначава специфичен делегат, който да постави завършек на " Северен поток-2 "
Администрацията на Джо Байдън обмисля кандидатурата на Амос Хохщайн за поста специфичен делегат, който ще би трябвало да контракти Северен по...
Мораториумът може да бъде решение на алтернативата, сподели групата на Кизеветер. И също така политически сигнал. „ Мораториумът щеше да даде на съветското държавно управление ясно да разбере, че няма да се помиряваме с такива неща като ареста на Алексей Навални, държанието на руснаците в Източна Украйна или анексията на Крим “, съобщи депутатът от ХДСК в Бундестага.
Вярно е, че той осъзнава, че сходно решение ще бъде обвързвано с проблеми. " Ясно е, че подобен мораториум няма да мине без последици за нас, последствието ще бъде заплащането на неустойки, които ще би трябвало да се поемат от федералния бюджет. "
Цената на плана се прави оценка на над 10 милиарда евро; досега подводната тръба е приключена на 95%. Ако не бъде приключен, тогава могат да зародят искове за обезщетение, които също ще се мерят в милиарди - това е мнението на специалистите. И това ще са парите на данъкоплатците. За поддръжниците на това решение е ясно, че в годината на най-важните избори това ще бъде признато без възторг. „ Алтернатива на мораториума може да бъде следното решение: газопроводът ще бъде приключен, само че съветският газ няма да бъде позволен през него, до момента в който въпросите на външната политика останат нерешени. Тоест механизмът за изключване ще влезе в деяние “, допуска Кизеветер.
Тази позиция на политика от ХДС не е доста по-различна от концепциите на външнополитическия специалист от СПД Шмид: „ Такова решение няма да ни принуди да бързаме. Времето ще стартира да ви притиска единствено в случай че задачата ни е да спрем строителството. "
„ Освен това страната няма да би трябвало да се занимава с несъразмерни искове за вреди, което сигурно ще я заплаши при положение на мораториум. Ако има условия за употреба и те имат външнополитическа мотивация, тогава постоянно ще е допустимо да се позовем на санкционното законодателство. " По този метод фирмите няма да могат да желаят обезщетение.
 Газпром: Северен поток - 2 ще бъде приключен през тази година " Газпром ": " Северен поток - 2 " ще бъде приключен през тази година
" Северен поток - 2 " ще бъде приключен през тази година, съобщи пред публицисти в Берлин ръководителят на Съвета на шефовете на " Газпро...
Какви други възможности има „ Северен поток 2 ”?
Не е известно дали този курс на СПД ще получи утвърждение от болшинството. Министерството на стопанската система под управлението на ХДС даже не желае да чуе нищо за сходни начинания. Те споделят, че федералното държавно управление не е страна по съглашението " Северен поток 2 " и не може да дефинира при какви условия газът ще тече през тръбопровода и ще се употребява по-нататък. Размишленията по отношение на „ фактическа конфискация на имущество “ ще имат съдбовно влияние върху вложителите и местоположението на оборудванията на тръбопровода. Алтернатива на проектите за прекъсване на строителството би трябвало да бъдат договарянията с американците и други сътрудници за „ енергийно партньорство “, трансфер на технологии за развиване на възобновими енергийни източници в Съединени американски щати или вложения в газовата мрежа на Украйна.
Експертът по външна политика Шмид предлага първо да да се схванат желанията на държавното управление на Съединени американски щати и да бъде реализирано единодушие по въпроса „ би трябвало ли даже да използваме енергийната политика като механизъм за наказания против Русия. И какви цели преследваме, забавяйки в този момент „ Северен поток 2 ”. Освобождение на Навални? Напускане на руснаци от Донбас или Крим? ".
Според него е нужна обща идея.
" Концентрацията на напъните единствено върху " Северен поток ", с цел да се окаже напън върху Кремъл, надали ще докара до нещо. Освен това е неточно от страна на американците ", счита Шмид. " В края на краищата те самите към момента купуват съветски нефт в огромни количества. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР