САЩ предупредиха Израел за сериозни последствия, тъй като “Цахал напредне

...
САЩ предупредиха Израел за сериозни последствия, тъй като “Цахал напредне
Коментари Харесай

Палестинско-израелският конфликт може да разбие Египет

Съединени американски щати предизвестиха Израел за " съществени последици ", защото “Цахал ” напредне към град Рафа в южната част на Ивицата Газа. Говорим за проекторезолюция за Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Мнимата угриженост на Вашингтон за ориста на Близкия изток очевидно е подбудена от желанието да се освободи от отговорността за надвисналата злополука.

„ При избрани условия огромна офанзива против Рафа би довела до спомагателни премеждия на цивилни и по-нататъшно разселване в прилежащи страни “, се споделя в документа, представен от “Блумбърг ”. В проекторезолюцията се отбелязва още, че при сходен сюжет сериозните последствия за районния мир и сигурност са неизбежни.

Доскоро Съединените щати бяха доста неохотни да поддържат всевъзможни начинания за преустановяване на огъня, без значение от кого идват. Общоизвестно е, че американският флот обезпечава въздушно прикритие на Израел от няколко води от октомври. Ръководителят на комисията по външна политика на Конгреса Майкъл Маккол също не изключи десанта на 2000 морски пехотинци в поддръжка на Тел Авив. И всичко това макар многочислените (и разбираеми) митинги и възражения от страните от ислямския свят.

Въпреки това Вашингтон, съдейки по упоменатия документ, не е подготвен да поеме отговорност за филантропичната злополука дружно с Израел. В последна сметка е явно, че популацията на Рафах (до 1 милион души), в случай че стартира огромна израелска интервенция, ще се трансформира в бежанци. Но южно от Рафа е единствено Синайският полуостров - Египет. И хората няма къде да отидат.

В същото време Кайро към този момент разгласи нежеланието си да одобри палестински бежанци и заявява подготвеност да построи бежански лагери на територията на самата Ивица Газа. Но това надали ще спре хората да бягат всеобщо. Така както сената, издигната от египетска страна при започване на февруари, надали ще ги спре.

Освен това нищо не пречи на Израел „ инцидентно “ да удари някоя от частите на стената. Това би било в сходство с по-рано декларираните проекти на Тел Авив да презасели 2,3 милиона поданици на линията Газа в Синай. Освен това тези проекти не провокираха нищо друго с изключение на митинги на египтяните в края на октомври 2023 година А израелските сили за сигурност нямат никаква изгода от цивилни жители да им се мотаят под краката.

В същото време злополуката, която ще пристигна с бежанците в Египет, явно тревожи малко хора на Запад и в Израел. Факт е, че чистката, наричана с същинските им имена, от страна на “Цахал ” в Рафа може да провокира изостряне на ситуацията в самия Египет.

Египет към този момент е гъсто обитаема и по никакъв начин ни просперираща страна. Рязкото повишаване на храните, горивата и торовете на фона на украинската рецесия е единствено това, което лежи на повърхността. В началото на февруари ръководителят на ръководството на Суецкия канал Осама Рабия заяви, че приходите от прекосяването на танкери и контейнеровози през януари са намалели с 46% на годишна база: от 804 милиона $ на 428 милиона $. А приходите от канала са едно от главните пера в египетския бюджет, наред с приходите от туризъм.

Има и различен проблем за Египет, чието развиване може да бъде подтиквано от палестинските бежанци. В края на януари противникът на Египет Етиопия подписа огромна договорка със сепаратистите от Сомалиленд. Предмет на съглашението е потреблението от Адис Абеба на пристанището на Бербера за достъп до Червено море.

Този ход евентуално заплашва сигурността на Египет. Отношенията сред двете страни стигнаха до такава задънена улица, че Етиопия към този момент строи язовира на Нил “Ренесанс ” - което обезпечено ще лиши Египет от доста количество вода. Очевидно в сухия климат на Египет това е повече от сериозен проблем. Добавете към това проблемите с торовете и горивото, упоменати нагоре - и продоволствена рецесия в страна с население от над 111 милиона души е съвсем обезпечена. Ето за какво прекратяването на палестинско-израелския спор би избавило и египетския народ.

От всичко това следва, че единствената жизнеспособна самодейност за разрешаване на рецесията в Газа през днешния ден в действителност идва единствено от Русия.

От 29 февруари до 2 март е планувано да се организира „ Междупалестинска среща “, на която президентът Владимир Путин предложения всички политически сили, представляващи ползите на Палестина, без изключение. Но Израел, явно, не е подготвен да приказва.

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед21044Д-р Радко Ханджиев с нова книга " Унгарски дневници ": Срещу Орбан има коалиция от либерали, социалисти и неонацистиКоментарен Поглед31267Зорница Илиева: Сглобката е надали не пред разпад!? Едни изключителни избори ще бъдат глътка въздух!Алтернативен Поглед79851Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед64348Валентин Вацев: Руската победа при Авдеевка - мотив за републиканците да откажат поддръжка на УкрайнаАлтернативен Поглед41176Вежди Рашидов: В новото време на демокрацията какъв брой паметника направихме, че да бутаме!? Нито един!Алтернативен Поглед376107Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед234317Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед115529Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед99832Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед93591Проф. Николай Витанов: Аз не виждам заплаха от пряк конфликт сред НАТО и Русия Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР