САЩ предлагат награда от 5 милиона долара за информация относно убийството на изборите в Еквадор

...
САЩ предлагат награда от 5 милиона долара (4,1 милиона паунда)
Коментари Харесай

САЩ предлагат награда от 5 милиона долара (4,1 милиона паунда) за подробности, водещи до арестуването на „мозъците“ ", който организира убийството на кандидат за президент на Еквадор.

Фернандо Вилависенсио, който водеше кампания срещу корупцията, беше застрелян на митинг през август.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Организираната престъпност стои зад убийството, каза тогава президентът на Еквадор.

САЩ предложиха и награда от 1 милион долара (800 000 паунда) за информация относно лидери в бандата, отговорни за смъртта му.

"Съединените щати ще продължат да подкрепят народа на Еквадор и ще работят за изправяне пред правосъдието на лица, които се стремят да подкопаят демократичните процеси чрез насилствени престъпления", държавният секретар Антъни Блинкен, който обяви наградата, каза в четвъртък.

Разследването беше подкрепено от ФБР и наградата показа ангажимента на Вашингтон за борба с организираната престъпност, добави г-н Блинкен.

Еквадор Кандидат за президент застрелян на митинг Убийство на политик в Еквадор: властват затворнически банди в терор

Предизборната кампания на г-н Вилависенсио се фокусира върху справянето с корупцията и престъпните групировки и той беше един от малкото кандидати, които обвиниха връзки между организираната престъпност и правителствените служители в Еквадор.

Действащ конгресмен и бивш журналист, той осъди, както каза, снизходителния подход към бандите, като каза, че ако той дойде на власт, ще има репресии.

Само седмици преди да бъде убит, кметът на еквадорския град Манта беше застрелян. През февруари кметът на Пуерто Лопес беше убит, докато обикаляше града си.

Но стрелбата по кандидат-президент на публично събитие в столицата беше най-наглата нападение досега и свидетелство за силата на бандите в Еквадор.

Исторически Еквадор е относително безопасна и стабилна страна в Латинска Америка, но престъпността е изстреляна през последните години, подхранван от нарастващото присъствие на колумбийски и мексикански наркокартели, които са проникнали в местни престъпни банди.

Полицията в страната казва, че досега задържа шестима колумбийски граждани във връзка със смъртта на г-н Villavicencio, но все още издирва други заподозрени.

Това не е първият път, когато САЩ предлагат награди за информация за престъпления, извършени в други страни. Тази седмица тя предложи награда до 5 милиона долара (4,1 милиона паунда), за да помогне за намирането на Абукар Али Адан, заместник-лидер на базираната в Сомалия въоръжена групировка Ал Шабаб.

Миналата година Агенцията за борба с наркотиците на САЩ също предложи същата парична награда за информация, водеща до ареста на топ членове на ирландската организирана престъпна група Кинахан.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР