САЩ планират да напуснат стратегическата военновъздушна база "Инджирлик" в южната

...
САЩ планират да напуснат стратегическата военновъздушна база "Инджирлик" в южната
Коментари Харесай

"Дейли сабах" гърми: САЩ местят базата "Инджирлик" на гръцки остров

Съединени американски щати възнамеряват да изоставен стратегическата военновъздушна база "Инджирлик " в южната провинция Адана на Турция и може да я реалокират на гръцките острови, съгласно републикански сенатор, представен от "Дейли сабах ".

"Не знаем какво ще се случи с Инджирлик. Надяваме се на най-хубавото, само че би трябвало да планираме и на най-лошото ", разяснява Рон Джонсън, ръководителят на подкомисията за външни връзки на Сената за Европа, пред Washington Examiner.

Джонсън означи, че Съединени американски щати желаят да поддържат цялостно наличие и съдействие в Турция и не биха желали да "правят тази стратегическа смяна ".

"Вече преглеждаме Гърция като опция ", сподели Джонсън и добави, че Съединени американски щати усилват наличието си в залива Суда на гръцкия остров Крит.

Гръцката и американската войска възнамеряват взаимно военно обучение в региона на Западна Тракия, където живее гръцкото турско малцинство.

През юли Помпео разгласи, че Съединени американски щати ще включат гръцко-кипърската администрация в програмата си за военно образование за 2020 година

Разположена в турската провинция Адана, единствено на 110 километра от сирийската граница, авиобаза Имнджирлик е стратегически детайл от основаването си през 1954 година, защото играе съществена роля по време на Студената война, войната в Персийския залив от 1990-1991 година и интервенция Inherent Resolve на Съединени американски щати, ориентирана към ДАЕШ в Сирия и Ирак.

Турция алармира за опцията за прекъсване на авиобазата "Инджирлик ", което би трансформирало дейностите на Съединени американски щати в района.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи по-рано, че Турция може да обмисли опцията да затвори базата в Адана и радиолокационната станция Кюречик в източната провинция Малатия, изправен пред опасност от наказания от страна на Съединени американски щати

"Инджирлик " има сериозен действен капацитет против Русия, Иран и арабските страни в Близкия изток.

През 1975 година Турция за малко затвори "Инджирлик " за Съединени американски щати за три години и го ограничи до потребление за НАТО.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР