САЩ ограничават визовите права на Унгария заради риска за сигурността

...
САЩ рязко ограничиха участието на Унгария в система за премахване
Коментари Харесай

САЩ рязко ограничиха участието на Унгария в система за премахване на визите, тъй като не успяха да се справят с проблемите на сигурността, отбелязани от Вашингтон.

Повече от един милион души са получили унгарски паспорти съгласно ускорен план за гражданство, въведен през 2011 г.

САЩ казват, че системата, въведена след идването на власт на Виктор Орбан, е предразположена към „пробиване в сигурността“. за разрешение за пътуване (Esta).

На тези, които използват системата, ще бъде разрешено едно влизане, добави посолството на САЩ в Будапеща. Обикновено Esta позволява многократни влизания за до 90 дни без виза за туризъм или за удоволствие.

Четиридесет държави са в схемата Esta. Унгария е единствената нация, изправена пред ограничения.

Посолството на САЩ каза, че този ход е последвал „решението на Унгария да не се справи напълно с уязвимостите в сигурността, създадени от по-ранното прилагане на опростен процес на натурализация“.

Той добави, че САЩ са положили „обширни усилия в продължение на много години“, за да разрешат това, което наричат ​​„дългогодишни проблеми със сигурността, произтичащи от опростения процес на натурализация на Унгария“.

След като г-н Орбан стана министър-председател през 2011 г., Унгария започна да предлага опростена програма за натурализация на онези, които претендират за унгарски произход и живеят в чужбина.

Голямото мнозинство са взети от етнически унгарци, живеещи в Украйна, Румъния и Сърбия.

По-голямата част от етническите унгарци, живеещи в чужбина, подкрепят неговата дясна партия Фидес, която взе 93,89% от гласовете на диаспората през 2022 г.

Американски служител, говорейки анонимно пред американски медии, каза, че много от паспортите са били издадени без строги изисквания за проверка на самоличността. Те твърдят, че някои от тях са предоставени на престъпници, които представляват заплаха за сигурността.

Унгарското вътрешно министерство заяви, че ограниченията излагат на риск безопасността на унгарците и твърди, че Вашингтон „отмъщава на унгарците“.

Ходът идва на фона на ниска точка в отношенията между Унгария и нейните западни партньори.

Правителството на г-н Орбан разочарова САЩ и съюзниците с нежеланието си да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

И ЕС последователно изразява загриженост относно отстъплението на демокрацията в страната,

Миналата година , парламентът на блока гласува да одобри доклад, който обвинява г-н Орбан в създаването на „избирателна автокрация“, която се занимава с атаки срещу свободата на печата, правата на ЛГБТ и независимостта на съдебната система.

Будапеща отхвърли констатациите, а външният министър Петер Сиярто нарече доклада „обида“.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР