САЩ очакват Северна Македония да запази духа на Преспанското споразумение,

...
САЩ очакват Северна Македония да запази духа на Преспанското споразумение,
Коментари Харесай

САЩ: Очакваме РСМ да спазва Преспанското споразумение

„ Съединени американски щати чакат Северна Македония да резервира духа на Преспанското съглашение, а публичната полемика да се основава на обстоятелства. “

Това заяви Държавният департамент на Съединени американски щати за " Гласът на Америка ".

Медиите в Гърция пишат, че Атина следи от близко политическите изказвания, свързани с Преспанското съглашение, и потреблението на името Македония в предизборната акция на някои претенденти.

" Както Съединени американски щати остават ангажирани със Споразумението от Преспа, по този начин и ние чакаме Северна Македония да резервира този дух, а публичният дискурс да остане учреден на обстоятелства и да се корени в уговорката за бъдещето на Северна Македония в Европейски Съюз. " - сподели представител на Държавния департамент, запитан дали Съединени американски щати са загрижени за вероятно подкопаване на Споразумението от Преспа.

През 2021 година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, която предвиждаше заледяване на активи и възбрана за влизане в Съединени американски щати на лица, които работят против Споразумението от Преспа и Охридското рамково съглашение.

" Лицата, които са виновни или вземат участие, директно или непряко, в нарушаване или в деяние, което попречва или заплашва осъществяването на което и да е районно съглашение за сигурност, мир или съдействие, или рамково съглашение, обвързвано със Западните Балкани, в това число Договора от Преспа от 2018 година, Охридското рамково съглашение от 2001 година ", се споделя в изпълнителната заповед на Байдън.

След това Държавният департамент разясни, че изпълнителната заповед не се отнася единствено за лица в страните от Западните Балкани, които заплашват Споразумението от Преспа, само че и в други страни.

След заповедта на Байдън опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в документално изказване съобщи, че не е взела участие в договарянията и внасянето на Преспанското съглашение в Народното събрание и че то опонира на македонските национални ползи. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР