САЩ обвиниха руските наемници от частната военна компания Вагнер, че

...
САЩ обвиниха руските наемници от частната военна компания Вагнер, че
Коментари Харесай

САЩ: Русия използва природните ресурси на Африка, за да финансира войната

САЩ упрекнаха съветските наемници от частната военна компания " Вагнер ", че употребяват естествените благосъстояния в Централноафриканската република, Мали, Судан и други африкански страни, за да спонсорират войната в Украйна, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Постоянната представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд съобщи, че частната военна компания " Вагнер " употребява африканските естествени запаси и че " с нелегално добитите облаги се финансира военната машина на Москва в Африка, Близкия изток и Украйна ".

" Не се заблуждавайте: хората в цяла Африка заплащат висока цена за дейностите на групата " Вагнер " по присвояването на естествени запаси ", сподели Томас-Грийнфийлд в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

В състава на частната военна компания " Вагнер " влизат ветерани от съветските въоръжени сили, като наемниците са взели участие в боеве в Либия, Сирия, Централноафриканската република, Мали и някои други страни, отбелязва Ройтерс.

Компанията бе учредена през 2014 година, откакто Русия анексира Кримския полуостров и стартира да оказва поддръжка на проруските сепаратисти в Донбас.

Постоянният представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небезня изрази страдание, че Томас-Грийнфийлд е повдигнала въпроса за " съветската поддръжка за африканските сътрудници ". " Това разкрива същинските им проекти и цели - какво в действителност желаят те от африканските страни ", сподели Небензя, без да дава спомагателни обяснения.

" След началото на нашествието на Русия в Украйна Западът отприщи набор от наказания, които остават без казус. С тях не могат да се сравнят даже наказателните ограничения, наложени против Венецуела и Иран - две страни, които са измежду водещите петролни народи ", написа в коментар за Bloomberg Клара Ферейра Маркес.

Но има различен експортьор на първични материали, чийто опит предлага по-малко явни уроци за санкциониращите народи и за Москва, и това е Южна Африка. 

Днес освен стопанската система на Русия се свива. Анализатори допускат, че тя ще се върне на предвоенното равнище едвам в края на десетилетието или даже по-късно, с помощта на транспортните блокади, софтуерните и финансови ограничавания. Страната изпитва проблеми и на бойното поле.

В рамките на малко повече от седмица Москва изтри месеци на насъбрани доходи, защото контраофанзивата в Украйна се разви бързо. Това хвана Русия неподготвена и разстрои даже прокремълските ястреби, разяснява източникът.

Южна Африка може да се одобри като навреме увещание, че когато нещата към този момент са станали прекомерно комплицирани, спомагателните ограничавания в действителност предизвикват елитите да упорстват за надеждни договаряния.

Претория остава експортьор на въглища даже за европейските народи и усилва продажбите за азиатските стопански системи. Тя към момента продава злато в кюлчета, в случай че не и в крюгеранди, написа Bloomberg. Успява да въоръжи Ботсвана и Зимбабве, които нямат изход на море, заобикаляйки глобите.

Въпреки че петролът е " ахилесовата пета " на Южна Африка, тя не е откъсната от интернационалните пазари, с помощта на Иран и други страни, и към този момент от години влага в произвеждане на нефт от въглища.

Цената за поддържането на задоволително огромна военна мощност на Русия е висока и се повишава, с цел да крепи режима и да продължи интервенцията в Украйна. Омаломощаването на Русия посредством наказания е съществена цел на западните наказания. Опитът на Южна Африка, където сходни ограничения също са част от такива цели, допуска, че въпреки всичко се оказва някакво влияние. Претория регистрира дефицит на аварийни елементи за самолети, до момента в който се пробва да модернизира бранша. Заради това превъзходството на страната във въздуха над северните си съседи е лимитирано. Доставките от други страна са възходящ проблем и за Русия.

Има и неприятни непредвидени последствия, които се повтарят. Южноафриканците се сблъскват с повече болежка, защото водачът Питър Бота реагира зле на ударите на Запада, написа още в разбора си Клара Ферейра Маркес.

Тя показва и други вътрешни фактори, които способстват повече за свалянето на бялото малцинство - това са съществуването на съпротива, понижената доходност на златните мини, разпадането на Съветския съюз и публичният напън върху частните компании. Но глобите във време на уязвимост имат значение и вероятно едни още по-строги ограничения, наложени от по-голяма група от страни евентуално щяха да ускорят края, разяснява Клара Ферейра Маркес.

Русия е по-голяма от Южна Африка и по тази причина може да издържи на застоялост за по-дълго време. Но напрежението си проличава и загубите на бойното поле се натрупат. Със сигурност за Москва няма гаранция за триумф, твърди източникът. Но както сподели архиепископ Дезмънд Туту, първият негър свещеник в Южна Африка, в послание, оповестено в New York Times през 1986 година, глобите най-малко съставляват риск с късмет, заключи Маркес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР