САЩ обсъждат условията на договор за взаимна отбрана със Саудитска

...
САЩ обсъждат условията на договор за взаимна отбрана със Саудитска
Коментари Харесай

NYT: САЩ на прага на договор за военно сътрудничество със Саудитска Арабия

Съединени американски щати разискват изискванията на контракт за взаимна защита със Саудитска Арабия, който ще наподобява на военните пактове с Япония и Южна Корея. Този ход е в центъра на дипломатическата акция на президента Байдън, която цели да накара кралството да възстановява връзките си с Израел, оповестяват американски публични лица, представени от „ Ню Йорк Таймс “.


В рамките на това съглашение Съединените щати и Саудитска Арабия ще се ангажират да дават военна поддръжка, в случай че другата страна бъде нападната в района или на саудитска територия, оповестява вестникът.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, фактическият държател на Саудитска Арабия, счита съглашението за взаимна защита със Съединени американски щати за най-важния детайл в диалозите си с администрацията на Байдън за Израел, настояват сегашни и някогашни американски чиновници. Според саудитски чиновници едно мощно съглашение за защита би помогнало за въздържане на евентуални набези от страна на Иран или негови въоръжени сътрудници, даже когато двата районни противника възстановят дипломатическите си връзки.

Принц Мохамед също по този начин желае от администрацията на Байдън да помогне на страната му да създаде гражданска нуклеарна стратегия, за която някои американски чиновници се притесняват, че може да бъде прикритие за стратегия за нуклеарни оръжия, с цел да се опълчи на Иран.

Всеки контракт със Саудитска Арабия, който е сходен на американските пактове със съдружници от Източна Азия, сигурно ще провокира мощни възражения в Конгреса. Някои високопоставени американски законодатели, измежду които и водещи демократи, считат саудитското държавно управление и принц Мохамед за ненадеждни сътрудници, които не се интересуват от ползите на Съединени американски щати или от правата на индивида.

Едно съглашение ще повдигне и въпроси дали Байдън не трансформира Съединените щати в още по-силно военно обвързани с Близкия изток. Подобен контракт би бил и в несъгласие със декларираната от администрацията на Байдън цел за пренасочване на американските военни запаси и бойни качества от региона към въздържане на Китай съответно в Азиатско-Тихоокеанския район.

Дискусиите на Съединени американски щати със Саудитска Арабия и Израел се въртяха основно към настояванията на принц Мохамед към администрацията на Байдън. Очаква се тази дипломация да излезе на дневен ред през днешния ден, когато Байдън възнамерява да се срещне с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Байдън загатна изгодите от нормализирането на връзките на страните с Израел в обширна тирада в Организация на обединените нации във вторник.

Американската войска има бази и войски както в Япония, по този начин и в Южна Корея, само че американски публични лица настояват, че сега не се разисква съществено съществуването на огромен контингент американски войски в Саудитска Арабия в границите на каквото и да е ново съглашение в региона на защитата. Според писмо, изпратено от Белия дом до Конгреса през юни, Пентагонът разполага с малко под 2700 американски бойци в кралството.

Стремежът на Байдън към саудитско-израелско съглашение е ход, който не доста от дълго време щеше да е мъчно да си представим. По време на президентската си акция през 2020 година той даде обещание да трансформира Саудитска Арабия в " парий ". А посредничеството за подписване на договорка би могло да бъде политическа берекет за крайнодясното държавно управление на Нетаняху, което американските чиновници остро подлагат на критика за напъните му да отслаби правосъдната система на Израел и за насърчаването на построяването на селища в палестинските региони.

Но американски публични лица обявиха, че един дипломатически пакт би бил значимо алегорично разпръскване на арабско-израелското напрежение и би могъл да има и геополитическо значение за Съединените щати. Според тях доближаването на Саудитска Арабия със Съединените щати може да отдалечи кралството от орбитата на Китай и да попречи на напъните на Пекин да разшири въздействието си в Близкия изток.

В петък държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че нормализирането на връзките сред Саудитска Арабия и Израел ще бъде " трансформиращо събитие в Близкия изток и надалеч оттатък него ". Но той съобщи, че постигането на съглашение сред страните " остава мъчно предложение " и че договорката надалеч не е сигурна.

През последните месеци чиновници на Белия дом осведомиха за договарянията авторитетни законодатели от Демократическата партия, които администрацията би трябвало да убеди да одобрят контракта, с цел да получи нужните 67 гласа в Сената, или две трети от тази камара.

Мнозинството от демократите в Сената нееднократно са дали своят вот за ограничение на продажбите на оръжие и на друго съдействие в региона на сигурността с Рияд, възразявайки против саудитската бомбардировъчна акция в Йемен, която е подпомагана от американски оръжия, и против убийството на журналиста от " Вашингтон пост " Джамал Хашоги през 2018 година - ликвидиране, за което американските шпионски служби решиха, че е поръчано от принца. (Той отхвърля да е директно забъркан.)

Водената от Саудитска Арабия война в Йемен, която принц Мохамед стартира през 2015 година, докара до всеобщи убийства на цивилни и до това, което Организация на обединените нации назова най-тежката филантропична рецесия в света, породена от индивида.

Демократичните законодатели също по този начин оказват напън върху администрацията на Байдън във връзка със известията, че саудитските гранични сили неотдавна са умъртвили стотици или хиляди африкански мигранти, които са се опитвали да преминат в кралството от Йемен. През август " Хюман райтс уоч " разгласява отчет за тези жестокости. Представители на Съединени американски щати не могат да кажат сигурно, че на силите, направили убийствата, не е било предоставено американско образование или оръжие. Саудитска Арабия съобщи, че отчетите са " неоснователни ".

Отделните контракти за защита, които Съединените щати имат с Япония и Южна Корея, са подписани след опустошителни войни в средата на 20-ти век и по време на изострянето на Студената война, което принуди Съединените щати да основат съюзи по целия свят, с цел да се опълчват на световното руско наличие.

Първият американски контракт за сигурност с Япония е подписан през 1951 година, по време на американската окупация на Япония след Втората международна война, а по-късно е преразгледан през 1960 година Той разрешава на Съединените щати да държат въоръжени сили там и гласи, че в случай че бъде осъществено нахлуване против детайл на една от тези две страни в териториите под властта на Япония, всяка от страните " ще работи, с цел да посрещне общата заплаха в сходство със своите конституционни разпореждания и процеси ".

Съединените щати и Южна Корея подписват контракт за сигурност с сходен текст през 1953 година, когато Корейската война е прекъсната с помирение.

Майкъл Грийн, старши шеф за Азия в Съвета за национална сигурност при президента Джордж Буш-младши, съобщи, че двата контракта са " много стоманени " във връзка с военния ангажимент на Съединени американски щати при положение на военни дейности и включването на двете страни под американския чадър за нуклеарно въздържане. На процедура Съединените щати имат по-тесни военни връзки с Южна Корея, защото двете страни имат взаимно командване на полуострова.

Когато Япония и Съединените щати подписаха своя контракт, тя беше победена и демилитаризирана страна и американските публични лица по това време не предвиждаха скоро друга страна да нападне Япония или противоположното, сподели Грийн. Поради непрекъснатото напрежение в Близкия изток - и обстоятелството, че Саудитска Арабия е въвлечена във война в Йемен - одобряването на контракт в японски жанр от Сената евентуално ще изисква превъзмогването на " доста по-висока политическа летва ", добави той.

Но Джулиан Ку, професор по интернационално и конституционно право в университета Хофстра, написа, че формулировката за взаимна защита в контракта с Япония и в договорите, които Съединените щати имат с други съдружници в района, в това число Филипините, Австралия и Нова Зеландия, не е толкоз мощна, колкото нормално се счита.

" Договорът е съзнателно неразбираем, с цел да разреши разнообразни реакции при разнообразни условия ", сподели Ку. " Ако съпоставите това с формулировката в НАТО, която категорично се отнася до подпомагането на контракта посредством " такива дейности, каквито тя сметне за нужни, в това число потреблението на въоръжена мощ ", прави усещане какъв брой размити са формулировките на контракта с Корея и Япония. "

" Така че може да си представим контракт на Съединени американски щати със Саудитска Арабия, структуриран като контракта с Япония, който механически не изисква дейности от страна на Съединени американски щати, само че се схваща, че съставлява сериозен ангажимент при положение на нахлуване ", добави той.

Служители на Белия дом и Държавния департамент започнаха многочислени пътувания до Саудитска Арабия от май насам като част от напъните за нормализиране на връзките и осведомиха Нетаняху и неговите помощници за настояванията на принц Мохамед. Освен противоречивите въпроси, свързани с евентуалния контракт за сигурност сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия и съдействието в региона на гражданската нуклеарна енергетика, многочислени са и въпросите за това какво саудитците биха поискали от Израел във връзка с отстъпките за палестинците. Принц Мохамед не приказва доста обществено за това, само че татко му, крал Салман бин Абдулазиз, е мощен бранител на правата на палестинците.

Някои американски коментатори на близкоизточната политика приканиха администрацията на Байдън да се въздържа от подписване на покупко-продажби, които биха дали на израелското държавно управление политическа победа, която може да му помогне да остане на власт. /БГНЕС

------------------------------------------------

Едуард Уонг - дипломатически сътрудник, който в продължение на над 24 години прави репортажи за " Ню Йорк таймс " от Ню Йорк, Багдад, Пекин и Вашингтон. Бил е в екипа на финалистите за премията " Пулицър " за отразяването на войната в Ирак.

Марк Мацкети - проверяващ сътрудник във Вашингтон и повторен притежател на премията " Пулицър ". Той е създател на " Пътят на ножа: Централно разузнавателно управление на САЩ, тайната войска и войната на края на света ".

Коментар за " Ню Йорк таймс "

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР