САЩ няма да въвеждат ограничения, ако в страната се разрази

...
САЩ няма да въвеждат ограничения, ако в страната се разрази
Коментари Харесай

САЩ няма да затварят при втора вълна на COVID-19

САЩ няма да вкарват ограничавания, в случай че в страната се развихри втора вълна на ковид, разгласи президентът Доналд Тръмп, представен от осведомителните организации. " Ще гасим пожарите, няма да затваряме страната, ще гасим огъня ", съобщи той във връзка евентуална втора вълна на болестта. " Независимо дали има пламък или жарава, ще ги изгасим ", сподели Тръмп по време на аудиенция в автозавод в щата Мичиган.В предприятието сега се създават респиратори и персонални защитни средства. По време на визитата си Тръмп беше без защитна маска, с което провокира голям брой въпроси. Пред публицистите президентът изясни: " Носех маска доскоро. Не желаех да доставя на медиите удоволствието да я видите ".

Всички 50 американски щата разхлабиха въведените поради корнавируса ограничавания. Щатите, ръководени от представителите на Републиканската партия, желаят по-бързо да се върнат към естествения живот от тези, които са ръководени от демократи. 

По мотив облекчаването на рестрикциите икономическият консултант на Тръмп, Питър Наваро, заяви, че блокирането на стопанската система „ индиректно “ ще убие повече хора от COVID-19. Министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин също заплаши с риск от „ трайни вреди “ стопанската система на Съединени американски щати, в случай че ограниченията не бъдат отстранени скоро.

Въпреки изказванията на президента, множеството от щатските управляващи сами вземат решение какви стопански ограничения да вкарват в битката с COVID-19. Решенията за вероятно ново блокиране на стопанската система би трябвало да се вземе от тях, а не от Белия дом, означават американските медии.

В Туитър Тръмп разгласи, че с 3-дневен печал ще бъде почетена паметта на жертвите на ковид в Съединени американски щати, които са над 94 000 души.  " Ще спусна  на половина знамената по всички федерални здания и национални монументи в следващите три дни в памет на американците, които сме изгубили от ковид ", написа той.

- Солени санкции от до 1000 английски лири ще бъдат налагани на нарушителите на 14-дневната карантина, която Англия възнамерява да вкара за пристигащите в страната от чужбина , заяви Би Би Си. Планът бе представен от вътрешния министър Прити Пател.

Новопристигналите на Острова със аероплан, ферибот или влак ще би трябвало да попълнят формуляр с адреса, на който ще обитават по време на наложителната карантина. Здравните управляващи ще могат да вършат изненадващи инспекция на поставените в изолираност лица. Освен санкциите те могат да бъдат и правосъдно преследвани, акцентира Пател. Наказанията могат и да станат още по-сурови, в случай че броят на инфектираните с ковид се усили. Чужденците, които не съблюдават английските правила, са застрашени и от връщане в родината им, само че като последна мярка. 

Новите правила ще влязат в действие от 8 юни. Целта е да се избегне втора вълна на ковид. Вътрешният министър изясни, че има риск хората, които посещават Обединеното кралство през лятото или пък тези, които се завръщат от почивка зад граница, да придвижват вируса. С намаляването на % на заразяване във Англия, донасящите болестта от чужбина могат да станат " по-голяма опасност ", сподели Пател. Затова е належащо да се подхващат дейности за ръководство на риска от предаване на ковид по този метод. Разпоредбата ще се преразглежда на всеки три седмици и ще се съобразява с настоящата конюнктура при развитието на болестта.

От мярката за задължителната карантина ще бъдат освободени здравните служащи и превозвачите, както и земеделските служащи, само че те ще би трябвало да обитават единствено във фермите, където са наети. За идващите от Франция няма да има изключения, както държавното управление беше оповестило по-рано.

Австралия настоя жителите й да бъдат освободени от наложителната карантина за чужденците, посещаващи Англия, предаде Би Би Си. „ Страната води в света в сполучливото ограничение на COVID-19, което значи, че пасажерите, идващи от Австралия са ниско рискови за останалия свят “, съобщи министърът на търговията Саймън Бирмингам. Заразените са малко над 600 души и приблизително на ден се записват по към 10 нови случая.

- 118 евентуални ваксина против ковид са в развой на разработка, писа италианският в. " Кориере каузи сера ", като цитира показан от Световната здравана организация (СЗО) лист. Осем от тях са във фаза на клинични тествания. 

Ваксина, която ще е допустимо да се ползва всеобщо, може да бъде подготвена при започване на 2022 година, прогнозира имунологът Серджо Абриняни, който е шеф на Националния институт за молекулярна генетика " Ромео и Енрика Инверници ". 

- Китай се отхвърли от икономическите си цели за растеж на Брутният вътрешен продукт тази година поради рецесията, провокирана от ковид , оповестиха осведомителните организации. Това стана ясно на почналия през днешния ден в Пекин Национален национален конгрес, което е най-важното политическо събитие в страната. Форумът всекидневно удостоверява решенията, взети от ръководещата Компартия.

За първи път Китай не си е поставя цел за растеж на БВП-то от 1990 година, когато стартира тази процедура. Вместо това заради  " огромната неустановеност ", провокирана от пандемията, Пекин " приротитно ще се заеме със стабилизиране на заетостта и подосигуряването на виталния стандарт ", съобщи министър председателят Ли Къцян при откриването на конгреса. Според показаните от него прогнози бюджетният дефицит на Китай през тази година се чака да надвиши 3,6% от Брутният вътрешен продукт. 

На форума бе предложен и спорен закон за националната сигурност в Хонконг, чиято цел е да се предотврати " измяна, протест и подривна активност ". Според властта в Пекин не трябва да се позволяват протести като тези от предходната година, които също бяха предизвикани от законодателна самодейност на Китай. " Следваме политиката " Една страна, две системи ", съгласно която народът на Хонконг ръководи Хонконг, а народът на Макао ръководи Макао. Всичко това с висока степен на самостоятелност и за двата района. Ще създадем постоянни правни системи и механизми, които да подсигуряват националната сигурност в двете специфични административни единици, и ще забележим по какъв начин държавните управления на двата района извършват конституционните си отговорности ", изясни китайският министър председател Ли Къцян.

Веднага обаче се надигнаха гласове, че това ще докара до премахването на съществени свободи и е допустимо в Хонконг да има нови митинги. 

- Потвърдените случаи на болестта COVID-19 в международен мащаб вече наближават 5.2 милиона, сочат данните на американския университет " Джонс Хопкинс " и на портала Worldometers.  Оздравелите са сред 1 948 686 и 2 080 966 души, а смъртните случаи – сред 332 900 и 334 621.

В Китай публично има 4 нови случая за 22 май съгласно Worldometers, с 2 повече от 21 май. Общо доказаните стават 82 971, само че единствено 82 от тях са дейни, т.е. 2 по-малко на дневна база и 8 са в тежко положение, т.е. без смяна на дневна база. Оздравелите са 78 255, т.е. 6 нови за 24 часа, смъртните случаи са 4634 т.е няма нов случай от 17 май. Но " Джонс Хопкинс " дава повишени числа – 84 063 случая, т.е. нито 1 нов, 79 310 оздравели, отново нито 1 нов и 4638 смъртни случая т.е. без никаква смяна към този момент трето денонощие.

Южна Корея записва 20 случая на новозаразени. Посочваната от управляващите причина за по-големия брой случаи от няколко дни насам – отворените нощни клубове.

В Иран доказаните случаи на COVID-19 за денонощието са 2392, което приказва за нов пик на заболяването там.

В Бразилия са открити нови 17 564 нови случая, като общият брой на инфектираните надвишава 310 000. Така страната надмина печалния връх по инфектирани за едно денонощие, който до момента принадлежеше на Съединени американски щати. С 1188 жертви за денонощие Бразилия регистрира и различен скръбен връх - най-вече умряли от болестта в границите на 24 часа. Общият брой на умрелите към този момент надхвърля 20 000 в страната, която сега е огнище на пандемията в Латинска Америка.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР