САЩ няма да въвеждат ограничения, ако в страната се разрази

САЩ няма да въвеждат ограничения, ако в страната се разрази ...

САЩ няма да затварят при втора вълна на COVID-19.


САЩ няма да въвеждат ограничения, ако в страната се разрази втора вълна на коронавируса, обяви президентът Доналд Тръмп, цитиран от информационните агенции. "Ще гасим пожарите, няма да затваряме страната, ще гасим огъня ", заяви той по повод потенциална втора вълна на заразата." Независимо дали има пламък или жарава, ще ги изгасим", каза Тръмп по време на визита в автозавод в щата Мичиган.В предприятието в момента се произвеждат респиратори и лични предпазни средства. По време на посещението си Тръмп беше без предпазна маска, с което предизвика множество въпроси. Пред журналистите президентът обясни: "Носех маска преди малко. Не исках да доставя на медиите удоволствието да я видите".

Всички 50 американски щата разхлабиха въведените заради корнавируса ограничения. Щатите, ръководени от представителите на Републиканската партия, искат по-бързо да се върнат към нормалния живот от тези, които са оглавявани от демократи. 

По повод облекчаването на рестрикциите икономическият съветник на Тръмп, Питър Наваро, заяви, че блокирането на икономиката „косвено“ ще убие повече хора от COVID-19. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин също заплаши с риск от „трайни щети“ икономиката на САЩ, ако мерките не бъдат премахнати скоро.

Въпреки изявленията на президента, повечето от щатските власти сами решават какви икономически мерки да въвеждат в борбата с COVID-19. Решенията за евентуално ново блокиране на икономиката трябва да се вземе от тях, а не от Белия дом, отбелязват американските медии.

В Туитър Тръмп обяви, че с 3-дневен траур ще бъде почетена паметта на жертвите на коронавируса в САЩ, които са над 94 000 души. "Ще спусна  наполовина знамената по всички федерални сгради и национални паметници в следващите три дни в памет на американците, които сме загубили от коронавируса", написа той.

- Солени глоби от до 1000 британски лири ще бъдат налагани на нарушителите на 14-дневната карантина, която Великобритания планира да въведе за пристигащите в страната от чужбина, съобщи Би Би Си. Планът бе представен от вътрешния министър Прити Пател.

Новопристигналите на Острова със самолет, ферибот или влак ще трябва да попълват формуляр с адреса, на който ще пребивават по време на задължителната карантина. Здравните власти ще могат да правят изненадващи проверка на поставените в изолация лица. Освен глобите те могат да бъдат и съдебно преследвани, подчерта Пател. Наказанията могат и да станат още по-сурови, ако броят на заразените с коронавируса се увеличи. Чужденците, които не спазват британските правила, са заплашени и от връщане в родината им, но като крайна мярка. 

Новите правила ще влязат в сила от 8 юни. Целта е да се избегне втора вълна на коронавируса. Вътрешният министър обясни, че има риск хората, които посещават Обединеното кралство през лятото или пък тези, които се завръщат от ваканция зад граница, да пренасят вируса. С намаляването на процента на заразяване във Великобритания, донасящите заразата от чужбина могат да станат "по-голяма заплаха", каза Пател. Затова е необходимо да се предприемат действия за управление на риска от предаване на коронавируса по този начин. Разпоредбата ще се преразглежда на всеки три седмици и ще се съобразява с актуалната обстановка при развитието на заразата.

От мярката за задължителната карантина ще бъдат освободени здравните работници и превозвачите, както и земеделските работници, но те ще трябва да пребивават само във фермите, където са наети. За пристигащите от Франция няма да има изключения, както правителството беше обявило по-рано.

Австралия настоя гражданите й да бъдат освободени от задължителната карантина за чужденците, посещаващи Великобритания, предаде Би Би Си. „Страната води в света в успешното ограничаване на COVID-19, което означава, че пътниците, идващи от Австралия са ниско рискови за останалия свят“, заяви министърът на търговията Саймън Бирмингам. Заразените са малко над 600 души и средно дневно се регистрират по около 10 нови случая.

- 118 потенциални ваксина срещу коронавируса са в процес на разработка, писа италианският в. "Кориере дела сера", като цитира представен от Световната здравана организация (СЗО) списък. Осем от тях са във фаза на клинични изпитания. 

Ваксина, която ще е възможно да се прилага масово, може да бъде готова в началото на 2022 г., прогнозира имунологът Серджо Абриняни, който е директор на Националния институт за молекулярна генетика "Ромео и Енрика Инверници". 

- Китай се отказа от икономическите си цели за ръст на БВП тази година заради кризата, предизвикана от коронавируса, съобщиха информационните агенции. Това стана ясно на започналия днес в Пекин Национален народен конгрес, което е най-важното политическо събитие в страната. Форумът обичайно потвърждава решенията, взети от управляващата Компартия.

За първи път Китай не си е поставя цел за ръст на БВП-то от 1990 г., когато започна тази практика. Вместо това заради "голямата несигурност", предизвикана от пандемията, Пекин "приротитно ще се заеме със стабилизиране на заетостта и подосигуряването на жизнения стандарт", заяви премиерът Ли Къцян при откриването на конгреса. Според представените от него прогнози бюджетният дефицит на Китай през тази година се очаква да надхвърли 3,6% от БВП. 

На форума бе предложен и спорен закон за националната сигурност в Хонконг, чиято цел е да се предотврати "измяна, бунт и подривна дейност". Според властта в Пекин не трябва да се допускат протести като тези от миналата година, които също бяха провокирани от законодателна инициатива на Китай. "Следваме политиката "Една държава, две системи", според която народът на Хонконг управлява Хонконг, а народът на Макао управлява Макао. Всичко това с висока степен на автономност и за двата региона. Ще създадем стабилни правни системи и механизми, които да гарантират националната сигурност в двете специални административни единици, и ще видим как правителствата на двата региона изпълняват конституционните си отговорности", обясни китайският премиер Ли Къцян.

Веднага обаче се надигнаха гласове, че това ще доведе до премахването на основни свободи и е възможно в Хонконг да има нови протести. 

- Потвърдените случаи на болестта COVID-19 в световен мащаб вече наближават 5.2 милиона, сочат данните на американския университет "Джонс Хопкинс" и на портала Worldometers.  Оздравелите са между 1 948 686 и 2 080 966 души, а смъртните случаи – между 332 900 и 334 621.

В Китай официално има 4 нови случая за 22 май според Worldometers, с 2 повече от 21 май. Общо потвърдените стават 82 971, но само 82 от тях са активни, т.е. 2 по-малко на дневна база и 8 са в тежко състояние, т.е. без промяна на дневна база. Оздравелите са 78 255, т.е. 6 нови за 24 часа, смъртните случаи са 4634 т.е няма нов случай от 17 май. Но "Джонс Хопкинс" дава завишени цифри – 84 063 случая, т.е. нито 1 нов, 79 310 оздравели, пак нито 1 нов и 4638 смъртни случая т.е. без никаква промяна вече трето денонощие.

Южна Корея регистрира 20 случая на новозаразени. Посочваната от властите причина за по-големия брой случаи от няколко дни насам – отворените нощни клубове.

В Иран потвърдените случаи на COVID-19 за денонощието са 2392, което говори за нов пик на болестта там.

В Бразилия са открити нови 17 564 нови случая, като общият брой на заразените надхвърля 310 000. Така страната надмина печалния рекорд по заразени за едно денонощие, който досега принадлежеше на САЩ. С 1188 жертви за денонощие Бразилия отчете и друг печален рекорд - най-много починали от заразата в рамките на 24 часа. Общият брой на починалите вече надхвърля 20 000 в страната, която в момента е огнище на пандемията в Латинска Америка.

 

Източник: segabg.com