САЩ наложиха днес вето на резолюция на Съвета за сигурност

...
САЩ наложиха днес вето на резолюция на Съвета за сигурност
Коментари Харесай

САЩ възпряха искането на ООН за прекратяване на огъня в Газа

САЩ постановиха през днешния ден несъгласие на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, настояваща за неотложно филантропично преустановяване на огъня във войната сред Израел и палестинското ислямистко придвижване " Хамас " в Газа, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че по този метод Вашингтон изпада в дипломатическа изолираност, пробвайки се да отбрани съдружника си Израел.
Тринайсет членове на Съвета за сигурност поддържаха проекторезолюцията, импортирана от Обединените арабски емирства (ОАЕ), до момента в който Англия се въздържа при гласуването. Вотът идва, откакто генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести в сряда Съвета за сигурност за световната опасност, която произлиза от продължаващата към този момент два месеца война в Газа.
" Какво е посланието, което изпращаме на палестинците, в случай че не можем да се обединим зад апела за краткотрайно прекъсване на масираните бомбардировки на Газа? ", сподели заместител непрекъснатият представител на ОАЕ в Организация на обединените нации Мохамед Абушахаб.
Заместник непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Робърт Ууд сподели, че резолюцията е откъсната от действителността и " няма да промени нищо на терен ". " Затова, въпреки Съединени американски щати мощно да поддържат установяването на дълготраен мир, при който израелци и палестинци да могат да живеят в мир и сигурност, не поддържаме апелите за неотложно преустановяване на огъня ", добави американският посланик, представен от Асошиейтед прес.
" Нашите сътрудници от Съединени американски щати безусловно пред очите ни подписаха смъртната присъда на още хиляди, в случай че не и на десетки хиляди мирни поданици в Палестина и Израел, в това число дами и деца, а също по този начин на опитващите се да им оказват помощ чиновници на Организация на обединените нации. Историята ще даде оценка на тези дейности на Вашингтон ", сподели заместител непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски.
САЩ и Израел се опълчват на преустановяване на огъня, тъй като считат, че това единствено ще облагодетелства " Хамас ". Вместо това Вашингтон се афишира за паузи в бойните дейности, с цел да се защитят цивилните и да се разреши освобождението на взетите от " Хамас " заложници, показва Ройтерс.
  Въоръжаване
Американското държавно управление е поискало от Конгреса да утвърди продажбата на 45 000 снаряда за израелски танкове " Меркава ", с цел да бъдат употребявани в Газа, оповестиха източници на Ройтерс, цитирани от Българска телеграфна агенция.
Потенциалната договорка на стойност повече от 500 млн. $ не е част от поискания от американския президент Джо Байдън спомагателен пакет военна помощ за Украйна и Израел, възлизащ на 110,5 милиарда $, показва Ройтерс. Тя следва да бъде утвърдена от комисиите за външна политика на Сената и Камарата на представителите, които могат да протакат договорката или да проведат съвещания с държавното управление като приведат своите доводи срещу нея.
Държавният департамент на Съединени американски щати обаче упорства двете комисии бързо да одобрят договорката, споделиха един сегашен американски чиновник и някогашният представител на ведомството Джош Пол на фона на неодобрението на някои правозащитни организации по отношение на потреблението на американски оръжия в спора сред Израел и " Хамас ".
" Предложението беше импортирано в комисиите по-рано тази седмица и се чака да бъде разисквано в идващите 20 дни. Държавният департамент ги подканя бързо да вземат решение ", сподели Пол пред Ройтерс.
  Санкции
Белгия ще упорства за европейска възбрана за влизане в Европейски Съюз на екстремистки израелски заселници, съобщи външният министър на страната. Ден по-рано министър-председателят Александер де Кро разгласи, че на екстремистки заселници от Западния бряг ще бъде неразрешено да влизат в Белгия, съобщи белгийската новинарска организация Белга.
Искането за ограничавания за влизане ще бъде отправено на Съвета на европейските външни министри в понеделник и на европейската среща на върха идната седмица, съобщи външният министър Хаджа Лабиб.
По-рано тази седмица държавното управление на Съединени американски щати разгласи, че ще наложи визови ограничавания на израелските заселници, които вземат участие в подкопаването на мира, сигурността или стабилността в окупирания Западен бряг.
Тъй като хората могат да се движат свободно в границите на Европейски Съюз, националната възбрана за влизане би била значително неефективна, в случай че други страни членки не последват образеца. Ето за какво Лабиб ще повдигне въпроса пред европейските си сътрудници, съобщи тя в известие за медиите.
ЕС няма единна позиция във връзка с спора сред Израел и Палестина. Белгия по едно и също време осъди " Хамас " за терористичното нахлуване в Израел на 7 октомври и счита Израел за виновен за многочислените жертви измежду цивилното население в линията Газа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР