САЩ наложи санкции на Турция заради придобиването на руска ракетна

...
САЩ наложи санкции на Турция заради придобиването на руска ракетна
Коментари Харесай

САЩ санкционира Турция за ракетна система С-400

САЩ наложи наказания на Турция поради придобиването на съветска ракетна система за милиарди долари, макар мнението на Вашингтон.

През 2017 година турският президент Реджеп Ердоган посредничи за договорка на стойност 2,5 милиарда $ с съветския президент Владимир Путин за ракетната система С-400. Въпреки предизвестията от Съединени американски щати и други съдружници в НАТО, Турция одобри първата от четирите ракетни акумулатори през юли 2019 година Седмица по-късно  Съединени американски щати отряза Турция от програмата F-35.

 „ Турция е скъп съдружник и значим районен сътрудник по сигурността на Съединени американски щати и ние се стремим да продължим десетилетията си от продуктивно съдействие в отбранителния бранш, като премахнем трудността за притежаването на С-400 допустимо най-скоро “, разгласи държавният секретар Майк Помпео в изказване, в което показва глобите.

„ Днешните дейности изпращат явен сигнал, че Съединени американски щати ще ползват напълно американското законодателство и няма да толерират съдействието с съветския защитителен и разследващ бранш “, се споделя в изказването.

Санкциите слагат възбрана за всички американски лицензи за експорт и позволения за президентството на Република Турция в отбранителната индустрия, както и заледяване на активи и визови ограничавания за президента на организацията доктор Исмаил Демир и други висши чиновници.

Времето на глобите, повече от година след доставката на ракетната система, може да има капацитета да разклати връзките сред Анкара и Вашингтон за входяща администрация на Байдън.

Последното разобличаване идва по-малко от два месеца, откакто се появиха известия, че турската войска е почнала да тества системата С-400.

„ Съединените щати показаха пред държавното управление на Турция на най-високо ниво, че придобиването на съветски военни системи като С-400 е недопустимо “, написа представителят на Държавния департамент Морган Ортагус по имейл по това време.

„ Ние възразяваме против закупуването на системата от Турция и сме надълбоко загрижени от известията, че Турция я вкарва в употреба. Не би трябвало да се задейства. Това прави риск от съществени последствия за връзките ни в региона на сигурността “, отговори основният представител на Пентагона Джонатан Хофман в известие по имейл.

С-400, наследникът на ракетните системи С-200 и С-300, дебютира през 2007 година В съпоставяне със американските системи, създаденото в Русия С-400 се счита, че може да нападна по-широк набор, на по-дълги дистанции и против голям брой закани по едно и също време.

Въпреки че са изправени пред евентуални наказания на Съединени американски щати, десетина държави  показаха интерес към закупуването на съветската ракетна система С-400.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР