САЩ и Русия официално се оттеглиха от Договора за ракетите

...
САЩ и Русия официално се оттеглиха от Договора за ракетите
Коментари Харесай

Край на споразумението за ядрените сили на САЩ и Русия

Съединени американски щати и Русия публично се отдръпнаха от Договора за ракетите със междинен и дребен обхват на деяние, съобщи Българска телеграфна агенция. Договорът за нуклеарни сили със междинен обхват (INF) е подписан от президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и руския водач Михаил Горбачов през 1987 година Той забрани ракетите с обсег сред 500 м - 5 500 км и беляза края на епохата на Студената война.

Руското външно министерство разгласи края на Договора за ракетите със междинен и дребен обхват " по самодейност на Съединени американски щати ", предадоха Франс прес и ТАСС. Очаква се и Вашингтон да разгласи публично, че напуща съглашението от времето на Студената война.

" На 2 август 2019 година по американска самодейност изтича валидността на Договора за очистване на ракетите със междинен обхват, подписан на 8 септември 1987 година във Вашингтон от Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати ", се споделя в декларация на съветското външно министерство.

По-рано тази година Съединени американски щати и НАТО упрекнаха Русия в нарушение на пакта, поради разработките й на нов вид крилати ракети, което Москва отхвърли, напомня Би Би Си, представен от БГНЕС.

Американците обявиха, че разполагат с доказателства, че Русия е разположила редица ракети 9M729 - известни на НАТО като SSC-8.

През февруари президентът Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати ще се отдръпват от пакта, в случай че Русия не го съблюдава и дефинираха като краен период 2 август.

Руският президент Владимир Путин приключи личните си отговорности на страната си към контракта малко по-късно. „ Загубихме скъпа спирачка за нуклеарната война ", предизвести генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш.

" Това евентуално ще увеличи, а не понижи опасността от балистични ракети ", добави той и прикани всички страни да " търсят съглашение за нов общ път за интернационален надзор на оръжията ".

Анализаторите се притесняват, че разпадането на историческото съглашение може да докара до нова конкуренция с оръжия сред Съединени американски щати, Русия и Китай.

" Сега, когато договорът завърши, ще забележим създаването и разполагането на нови оръжия ", сподели Павел Фелгенхауер, съветски боен анализатор, пред организация AFP. " Русия към този момент е подготвена. "

Миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи пред Би Би Си, че съветските ракети - за които той сподели, че са в " очевидно нарушаване на контракта " - са нуклеарно способни, мобилни, доста мъчно откриваеми и могат да стигнат до европейските градове за минути.

" Това е съществено ", добави той. " Договорът INF е крайъгълен камък в контрола на оръжията от десетилетия и в този момент ставаме очевидци на неговото преустановяване. "

Той добави, че не е имало никакви признаци, че Русия ще съблюдава съглашението и че „ би трябвало да сме готови за свят без контракта INF и с повече съветски ракети ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР