САЩ и Мексико са постигнали ново търговско споразумение след дълги

...
САЩ и Мексико са постигнали ново търговско споразумение след дълги
Коментари Харесай

САЩ и Мексико са постигнали ново търговско споразумение

САЩ и Мексико са постигнали ново комерсиално съглашение след дълги договаряния по преразглеждане на Северноамериканското съглашение за свободна търговия.

Това заяви президентът Доналд Тръмп, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Франс прес.

" Това е огромен ден за търговията. Това е едно в действителност доста положително съглашение за двете ни страни ", съобщи Тръмп в Овалния кабинет. Дискусиите сред Съединени американски щати и Мексико се концентрираха върху създаването на нови правила за автомобилопроизводителната промишленост.

Тръмп обяви, че се надява и Канада скоро да се включи в договаряния за ново комерсиално съглашение и добави, че желае новият документ да не се споделя Северноамериканско комерсиално съглашение като досегашното, отбелязва ДПА.

Канада, която е страна по НАФТА, не е взела участие в тази фаза на договарянията, тъй като избра да изчака Съединени американски щати и Мексико да решат различията си. Мексиканският президент Енрике Пеня Нието обаче прикани канадския министър председател Джъстин Трюдо да подписа тристранно съглашение със Съединени американски щати и Мексико още тази седмица.

" Току-що разговарях с премиера на Канада Джъстин Трюдо за договарянията по НАФТА и за постигнатия сред Мексико и Съединени американски щати прогрес. Казах му какъв брой значимо е връщането му в процеса, с цел да сключим тристранно съглашение още тази седмица ", написа той в Туитър.

Пеня Нието прикани американския си сътрудник и Канада да стартират двустранни диалози за търговка договорка. Тръмп сподели, че ще обади скоро на канадския министър председател. Той разясни: " Можем да имаме обособена договорка с Канада или да вкараме Канада в договорката ", визирайки сделката сред Съединени американски щати и Мексико, съобщи Асошиейтед прес.

Тръмп разгласи, че новият контракт сред Съединени американски щати и Мексико ще се назовава Американски-Мексиканско комерсиално съглашение, добавя Асошиейтед прес.

Детайли по реализирана през днешния ден договореност се чака да бъдат показани по-късно през днешния ден.

Споразумението НАФТА сред Съединени американски щати, Канада и Мексико, което съществуваше от 24 години. Тръмп го бе определил като " злополучие, убиващо работни места ".

Сделката сред Съединени американски щати и Мексико ще изисква 75 % от съставните елементи на колите да бъдат създадени в по този начин наречения район НАФТА, което е повече спрямо досегашното условие от 62,5 %, сподели американски представител, поискал да остане неизвестен.

Сделката ще изисква също по този начин 40-45 % от автомобилното наличие да бъде създадено от служащи, печелещи минимум 16 $ на час, сподели различен американски представител.

Американски представители споделят, че към момента има въпроси за дискутиране с Канада, само че те може да бъдат позволени доста бързо.

Очаква се Тръмп да изпрати публично съобщение до Конгреса на Съединени американски щати до края на седмицата, че има желание да подпише нов търговски контракт в границите на 90 дни. Днес американският непрекъснат търговски представител Робърт Лайтхайзър сподели, че евентуално комерсиалният контракт ще бъде подписан през ноември, съобщи Ройтерс. Това ще даде време на мексиканския президент Пеня Нието да подпише съглашението, преди да напусне поста си, съобщи върховен американски представител.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР