САЩ и Китай се договориха да работят за организирането на

...
САЩ и Китай се договориха да работят за организирането на
Коментари Харесай

САЩ и Китай се споразумяха да работят за среща между Байдън и Си

Съединени американски щати и Китай се договориха да работят за организирането на среща сред водачите на двете страни идващия месец, оповестиха американски публични лица, откакто президентът Джо Байдън се срещна с висшия посланик на Пекин в Белия дом, съобщи Агенция Франс Прес.


Байдън предложения Си Дзинпин в Сан Франциско през ноември за срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) на фона на напрегнатите връзки с Китай. Си към момента не е удостоверил, че ще пристигна.

След като китайският външен министър Ван Йи организира диалози с Байдън и други високопоставени американски чиновници във Вашингтон, Белият дом съобщи, че двете страни са се договорили да поддържат " дипломация на високо ниво ", с цел да се опитат да изгладят връзките.

Двете страни " потвърдиха ", че " работят дружно за среща сред президента Байдън и президента Си Дзинпин в Сан Франциско през ноември ", се споделя в изказване на Белия дом.

Високопоставен чиновник на администрацията съобщи, че Белият дом оставя на Пекин да удостовери, че Си ще пристигна, само че " ние се приготвяме точно за такава среща ".

По-рано Байдън сподели на Ван, че Вашингтон и Пекин би трябвало " отговорно да ръководят конкуренцията в връзките и да поддържат открити линии за връзка ", заяви Белият дом.

В изискванията на вилнеещия в Близкия изток спор сред Израел и Хамас Байдън също по този начин " акцентира, че Съединените щати и Китай би трябвало да работят дружно за справяне с световните провокации ", се споделя още в изказването.

Представители на Съединени американски щати " показаха дълбоката ни угриженост от обстановката (в Близкия изток) и настояха Китай да схване по-конструктивен метод ", в това число да беседва със съдружниците си там, добави висшият чиновник на администрацията.

Белият дом разгласява фотография на Байдън и Ван, на която те се ръкуват. Журналисти не бяха позволени до срещата, на която участваха и държавният секретар Антъни Блинкен и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Ван е на двудневно посещаване във Вашингтон, по време на което се срещна и с Блинкен и Съливан - последната от поредицата контакти на високо ниво сред Съединени американски щати и Китай.

Очакваше се китайският външен министър да се срещне с Байдън, откакто Блинкен се срещна със Си в Пекин през юни, само че преди този момент това не беше доказано.

След срещата с Блинкен в четвъртък Ван съобщи, че желае да " стабилизира връзките сред Съединени американски щати и Китай " и да " понижи неразбирателството " след години на напрежение.

Признавайки, че разликите към момента ще се появяват, Ван сподели, че Китай ще реагира " умерено, тъй като сме на мнение, че кое е вярно и кое не, не се дефинира от това кой има по-силна ръка или по-силен глас ".

Байдън и Си не са имали контакт от срещата си в Бали през ноември 2022 година

От години връзките сред двете най-големи стопански системи в света са напрегнати, защото те се борят за въздействие в Азиатско-тихоокеанския район и отвън него. Пекин ускорява съдействието с Русия в опит да понижи господстващото състояние на Съединени американски щати.

Напрежението е изключително огромно във връзка с Тайван, самоуправляващата се народна власт, за която претендира Пекин, който през последната година стартира огромни военни учения в отговор на дейностите на американските законодатели.

Съединените щати и Китай си размениха реплики и във връзка с спора в Близкия изток, където Байдън е главният съдружник на Израел.

Представители на Съединени американски щати неведнъж са говорили за основаването на " защитни огради " с Китай, с цел да се предотвратят най-лошите сюжети, и са се опитвали, без триумф, да възстановят контактите сред двете армии.

В сряда Байдън предизвести Китай за договорните отговорности на Съединени американски щати към Филипините, които обявиха, че китайски кораби съзнателно са блъснали лодките на Манила в противоречивите води - изказване, оспорвано от Пекин.

В речта си дружно с министър-председателя на Австралия, основен съдружник в Азиатско-тихоокеанския район, Байдън даде обещание да се конкурира с Китай " по всички способи в сходство с интернационалните правила - стопански, политически, по други способи. Но не диря спор. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР