САЩ и Иран не обсъждат временна ядрена сделка, но Вашингтон

...
САЩ и Иран не обсъждат временна ядрена сделка, но Вашингтон
Коментари Харесай

САЩ и Иран не обсъждат временна ядрена сделка

САЩ и Иран не разискват краткотрайна нуклеарна договорка, само че Вашингтон е уведомил иранските управляващи кои техни дейности биха довели до рецесия и какво могат да създадат, с цел да подобрят двустранните връзки, съобщи Ройтерс, като се базира на източник от американското държавно управление, поискал анонимност.

" Не се водят диалози за краткотрайна договорка ", е декларирал американският чиновник.

Миналата седмица Съединени американски щати нарекоха информацията, че страните са покрай краткотрайно съглашение " подправена и подвеждаща ", само че не отхвърлиха опцията за диалози в тази посока.

Американският представител не отхвърли медийните известия за неотдавнашни контакти сред Вашингтон и Техеран, само че дефинира като неточни догатките, че става дума за краткотрайна нуклеарна договорка.

" Обяснихме им какви ескалиращи стъпки би трябвало да заобикалят, с цел да предотвратят рецесия, и какви дейности към деескалация могат да подхващат, с цел да основат по-положителен подтекст ", е допълнил той, без да разкрива детайлности. Източникът на Ройтерс обаче е показал, че Вашингтон би желал да види по-голямо съдействие на Иран с Международна организация за атомна сила (МААЕ).

Американски и европейски публични лица търсят способи за ограничение на нуклеарната стратегия на Техеран, откакто предходната година се провалиха индиректните американско-ирански договаряния за възкръсване на нуклеарната договорка от 2015 година

Споразумението, чиято цел бе да се предотврати създаването на иранско нуклеарно оръжие, предвиждаше Техеран да ограничи нуклеарната си стратегия и да даде единодушието си за по-детайлни инспекции от страна на Организация на обединените нации в подмяна на облекчение на глобите на Организация на обединените нации, Съединени американски щати и Европейски Съюз.

През 2018 година Доналд Тръмп, който по това време беше президент, изтегли Съединени американски щати от съглашението и още веднъж наложи наказания против Иран, който пък последователно престана да съблюдава рестриктивните мерки.

Правителството на Байдън нееднократно е заявявало, че няма да разреши на Иран да се снабди с нуклеарно оръжие и че всички разновидности са на масата, което на дипломатически език значи опция за боен удар, отбелязва Ройтерс.

Иран отхвърля да има сходни упоритости.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР