Сашико е традиционната японска бродерия, която се използва от обикновените

...
Сашико е традиционната японска бродерия, която се използва от обикновените
Коментари Харесай

Сашико – традиционната японска бродерия, която се използва от обикновените хора

Сашико е обичайна японска бродерия, която се употребява от елементарните хора, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Марта Илиева, която два пъти месечно прави събития, свързани с Япония, описа пред БГНЕС кое отличава и прави специфична обичайна японската бродерия сашико. „ Различава се много от тази, която се употребява за кимоната на аристокрацията. Но пък има един много прелестен сексапил, обикновен бих споделила, защото изключително в класическия си тип тя се прави с бял конец върху индигов плат и мисля, че този контрастност е много хубав “, съобщи тя.

Жената означи, че не е нескончаем курс по сашико, а еднократна работилница, в която с останалите дами, фенове на японската просвета, през днешния ден имат за цел да избродират поставки за чаши, продирани с една съответна шарка – така наречен коруба на костенурка, която е обичайната за Япония и се състои от шестоъгълници.

Марта Илиева демонстрира на участничките в работилницата точния метод, по който се бродира по японската техника сашико. А времето за направа зависи от размера на това, което се пробват да създадат. Например, една подложка за чаша би лишила не повече от час. Но дамата описа, че предходната седмица е направила една забрадка, която ѝ е лишила към три дни, тъй като размерът е доста по-голям и е съвсем цялата избродирана.

Марта Илиева е необятен експерт в областта на Япония. Тя учи японски език в 18 СОУ и там стартира да се занимава с чайна гала. „ Пишейки една лекция за кимона, открих тази техника сашико, защото тя, както споделих, е била бродерията на елементарния човек и относително рядко можем да я срещнем “, изясни дамата и добави, че в музеите най-вече се излагат по-официални кимона, а тези със сашико техниката са били в действителност ежедневни облекла.

За техниката по продиране знае от няколко години. „ В началото на пандемията, когато всички бяхме в локдаун и се чудеха какво да вършат, аз взех решение за какво да не опитвам да упражнявам. Не бих се нарекла специалист по никакъв метод, само че в действителност техниката е много лесна и елементарна, и мисля, че всеки може в границите на два часа да се научи да я ползва “, сподели още Марта Илиева и добави, че с практиката придвижванията се усъвършенстват и може да се вършат по-мънички бодове. По думите ѝ идеалът е да се направи към 3-милиметров бод.

„ Наистина всеки може у дома да седне и да опитва тази техника “, уточни тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР