Със засаждане на ела в двора на МБАЛ „Свети Панталеймон“

...
Със засаждане на ела в двора на МБАЛ „Свети Панталеймон“
Коментари Харесай

Зам.-кметът по екология: Ще прегледаме поливната система, когато се прави бюджет 2022

Със засаждане на ела в двора на МБАЛ „ Свети Панталеймон “ започва самодейността по запазване качеството на атмосферния въздух на Пловдив. Кампанията „ Посади дърво-дишай надълбоко “ по концепция на дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците “ допуска построяването на така наречен „ зелена система “. Експерти ще преглеждат и уплътняват със зелена растителност пространствата пред учебни заведения, детски градини и ясли, лечебни заведения и публични здания.

„ Ще използваме момента, в който се прави бюджета на Пловдив за 2022г., с цел да прегледаме положението на поливната система. На доста места ние имаме зелена растителност, само че неналичието на поливна система я унищожава или не реализираме този резултат, който ние търсим “, съобщи инж. Анести Тимчев.

Ще бъде основана и гражданска доброволческа самодейност за възобновяване на зелената система на града. Към тях ще бъдат включени и хълмовете, обзор и възобновяване на растителността.

„ Още преди 8 години е почнало озеленяването в парка на болница „ Свети Паталеймон “. Над 550 дървета са засадени, ще бъдат още чинари и ели. Продължаваме да работим с управлението на лечебното заведение. Предстои засаждане и в Кожния диспансер, Онкодиспансера и в Центъра за детски психологично настаняване. Дърветата са наше произвеждане “, съобщи пред публицисти шефът на Оперативна програма „ Градини и паркове “ Веселин Козарев.

Предоставени са няколко дървесни типа до разнообразни региони на Пловдив, включително Тракия и Източен. На пролет ще продължи засаждането в останалите лечебни заведения, а в края на декември 2022 акцията по озеленяване ще завърши.

Част от общата стратегия на Пловдив бе и съставянето на Обществен съвет по качество на атмосферния въздух, подсети инж. Тимчев и добави:

„ Битката за чистия въздух ще бъде изключителна. Той е еднообразно замърсен за всички н. ние сме длъжни да впрегнем силата на обществото, с цел да можем да решим този въпрос. Много се надявам да успеем да усвоим задгранични модели на страни като Швеция, Италия и Германия за справяне с казуса. 10 чиновника няма да решат този въпрос. Трябва всички да се включат в процеса по запазване на околната среда. Всяка концепция, която се появи, ще знаете за нея “.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР