Със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав

...
Със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав
Коментари Харесай

Засилва се контролът за опазване от пожари, забранено е паленето на стърнища

Със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов интервалът от 1 април до 31 октомври 2022 година е избран за пожароопасен сезон в предпазените територии, изключителна държавна благосъстоятелност – резервати, поддържани резервати и национални паркове.

Заповедта задължава районните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и дирекциите на националните паркове (ДНП) да подхващат нужните ограничения за прецизното използване на проектите за противопожарно устройство в предпазените територии в своите райони. Посочено е обвързване в период до 15 април да бъдат направени схемите за обявяване на всички равнища при пораждане на пожари в предпазените територии.

Започва правене на графици за профилирано наблюдаване в пожароопасните региони и се ускорява превантивният надзор върху активността на притежатели и ползватели на обекти, гори, земи и водни площи за запазване от пожари на предпазените територии. Също в период до 15 април Регионална инспекция за опазване на околната среда и ДНП се задължават да изпратят до кметовете на общини наставления да не се позволяват палежи на стърнища, слогове, крайпътни линии и сухи треви и да се провеждат доброволни формирования за гасене на пожари в предпазени територии.

Паленето на стърнища и други растителни останки е безусловно неразрешено. При него изгарят всички органични съставки в повърхностния пласт на почвата. Унищожават се микро- и макроорганизми, потребни за почвеното изобилие, и с това се нарушава почвообразуващият развой. Създават се условия за изгаряне на лесозащитни пояси, дървета и шубраци, а от време на време и на цели горски масиви. Пожарите унищожават местообитания на предпазени типове и умират доста птици и животни.

Министерство на околната среда и водите приканва всички жители да поддържат непрекъсната зоркост, с цел да не се позволява пораждане на пожари в горските територии, защото те са едни от най-опасните и сложни за преодоляване бедствия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР