Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник министър

...
Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник министър
Коментари Харесай

Уволниха зам.-министъра на земеделието, избран от биопроизводителите

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместител министър на земеделието, храните и горите е освободен Чавдар Маринов, заяви държавната пресслужба. Освобождаването на Маринов от поста става по предложение на министър Десислава Танева.
Причината са проблеми, закъснение и неточности в регистъра за биологичните производители, което от своя страна подлага под риск заплащанията, които през май месец би трябвало да бъдат изплатени по размер 11,,Биологично земеделие” на производителите на биологична продукция. Въвеждането на данните в биорегистъра продължава повече от 6 месеца и грешките в него още не са изчистени, аргументират се от кабинета.

Още в неделя (12 април) стана ясно, че Десислава Танева е поискала оставката на своя заместител Чавдар Маринов.

" Аз съм определен като зам.-министър от сектора и постоянно съм защитавал ползите на бранша. Тя постоянно е казвала, че съм ангажимент от предходния министър - Порожанов, а тя на негово място в никакъв случай не би назначила човек от сектора, по-скоро би подала оставка ", разяснява в понеделник Маринов.

Той удостовери, че проблеми с веригите в действителност има, само че увери, че се работи по отстраняването им. Още при встъпването си в служба, зам.-министърът е провел среща с веригите поради сигнали от производители за липса на достъп.

Ресорът на Чавдар Маринов като заместник-министър беше обвързван с реализирането и осъществяването на националната политика и политиката на Европейски Съюз в региона на растениевъдството и биологичното произвеждане, ръководството на активността на риска и рецесиите, ориентирана към противопоставяне и компенсиране на вреди при неподходящи климатични събития.

Чавдар Маринов стана зам. министър, откакто оглави митингите на биопроизводителите през предходната година.

" Изключително неприятно сюрпризирани сме от новината за освобождение на зам.-министър Чавдар Маринов. Надяваме се тази вест да не се удостовери. Изтъкнатата причина за освобождение – проблемите в биорегистъра и попълването на данни в него – минимум се отнася до Чавдар Маринов. Заданието за този указател е направено преди той да встъпи в служба, без каквото и да е разискване с контролиращите лица, които следва да попълнят информация в него, както и с биопроизводителите, които са най-пряко наранени от метода на действие на този указател ", се споделя в позиция на Българската асоциация Биопродукти
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР