Със закани за отмъщение Иран погреба днес Мохсен Фахризаде -

...
Със закани за отмъщение Иран погреба днес Мохсен Фахризаде -
Коментари Харесай

Със закани за отмъщение в Иран погребаха своя ядрен учен

Със закани за възмездие Иран погреба през днешния ден Мохсен Фахризаде - ученият, основал иранската нуклеарна стратегия. Той беше погубен в петък, а Техеран упреква Израел. Смъртта на Фахризаде ускори напрежението сред Иран и враговете на ислямската република в района.
Още по тематиката
Погребението на Мохсен Фахризаде стартира с респект към мъченика Имам Хюсейн - фигура от 7-ми век, почитана от шиитите, съобщи БНР. Траурната гала се състоя в Министерството на защитата. Присъстваха единствено няколко десетки високопоставени военни и фамилията на учения поради коронавирусни ограничавания. Министърът на защитата Амир Хатами даде обещание Иран да отмъсти за убийството.

" Всички душмани би трябвало да знаят, че това ще е първото им проваляне. Ако са желали да убият нашият безценен страдалец и името му да бъде забравено, то в този момент той е възпяван на всички места се трансформира в кумир за всеки, който е поел по пътя на битката ", съобщи той.

Иранският парламент изиска през вчерашния ден прекъсване на инспекциите на нуклеарните обекти в страната , което е отвод от следващ ангажимент, стихотворец с нуклеарното съглашение от 2015-та година. Според иранската англоезична телевизия Прес Ти Ви оръжието, употребявано за убийството на иранския нуклеарен академик Мохсен Фахризаде, е с означение и спецификации на израелската военна промишленост. Вчера иранската организация Фарс съобщи, че той е погубен с отдалечено задействано автоматизирано оръжие.

Убитият в петък ирански академик е станал жертва на една сложна интервенция, при която са употребявани изцяло нови жанр и способ . Това съобщи през днешния ден върховен ирански представител, обвинил в закононарушението опозиционна група в заточение и Израел, съобщи Франс прес.

" Това беше една сложна интервенция с потребление на електронен материал ", сподели адмирал Али Шамхани, секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран.

Организацията " Муджахидините на народа " евентуално е била забъркана, само че престъпният детайл във всичко това е ционисткият режим и Мосад ", съобщи иранският представител.

Междувременно израелският министър на разузнаването Ели Коен разгласи в радиоинтервю, че не знае кой стои зад покушението. Но израелски източник, представен от Ню Йорк таймс, твърди, че Мохсен Фахризаде е бил отпред на рисковите нуклеарни упоритости на Иран и в действителност светът би трябвало да благодари на Израел. Твърди се, че Фахризаде е ръководел плана " Амад " - загадка стратегия , основана през 1989-та година, за създаване на атомна бомба.

 Снимка: Iranian Defense Ministry/AP/БТА

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР