Със своята чиста и светла радост Денят на българската азбука,

...
Със своята чиста и светла радост Денят на българската азбука,
Коментари Харесай

Президентът в Пловдив: Честваме силата на българското слово -

Със своята чиста и светла наслада Денят на българската писменост, култура и просвета още веднъж ни събира край храмовете на българския дух. Днес честваме силата на българското слово - нашите здрави корени, завещани ни от почтени и храбри предшественици.

Това сподели в словото си президентът Румен Радев във връзка 24 май. Той е на посещаване в Пловдив, където беше посрещнат пред Хуманитарната гимназия " Св. Св. Кирил и Методий ".

В рамките на честването Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен, а пред паметника на славянските равноапостоли бяха положени венци и цветя. Радев ще се включи в обичайното шествие във връзка 24 май, което ще приключи пред постройката на община Пловдив.

Ето и цялото слово на президента: 

Уважаеми дейци на българската култура и просвета,

Учители, възпитаници, преподаватели, 

Ако запитаме българите кой е най-обичаният празник - 24 май ще бъде единомислещият импровизиран отговор, тъй като със своята чиста и светла наслада денят на българската писменост, култура и просвета още веднъж ни събира край храмовете на духа. Отново през днешния ден ще ни поведат светлите облици на Кирил и Методий, портретите на учители, възрожденци, будители, рицари на знанието.

Днес честваме силата на българското слово - нашите здрави корени, завещани ни от почтени и храбри предшественици.

Пловдив е предопределен да бъде постоянно измежду първите. Доказа го в решителните събития на българското Възраждане, в битката за църковна и политическа автономия, в изпитванията пред нова България, и през днешния ден - пред културата и изкуството, и гражданската храброст.

Историята отреди точно в Пловдив да се зароди първата планета на българското Възраждане, както ще напиша Каравелов. Именно тук през 1851 година се пропуква зората на днешния празник, с цел да се разлее от град на град и да се трансформира в яз на всяко учебно заведение - знак и темел на българщината.

Тук - на здрава пловдивска почва, погълнато четат светите братя, с цел да се разнесе пламъкът на родолюбието и просветата. Нека помним, че тази пловдивска цитадела на духа е създаване във безрезервност, мъжество, мъдрост, предвидливост и смелост на видни наши интелектуалци и титани на духа като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стойчо Маков и други

С поврат и дело те проповядваха, че най-голямата човешката поличба е незнанието, а пътят да се отървем от бедност и зло е само хубавичко просвета, вярата и всеобща култура.

Скъпи съотечественици, 

Нека тачим нашата история, само че да не забравяме, че пътят напред насочваме ние. Нека се преклоним през днешния ден пред духовните стожери!

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР