Със своето единство в името на благополучието на гражданите Националното

...
Със своето единство в името на благополучието на гражданите Националното
Коментари Харесай

Радев: Във време на политическо противопоставяне, НСОРБ дава пример за единство и загърбване на различията в името на гражданите

Със своето единение в името на благополучието на жителите Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) се утвърди като дейна и надеждна организация с незаменима експертиза. НСОРБ е незаобиколим фактор в връзките сред централната и локалната власт.

Това съобщи президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила, който на „ Дондуков “ 2 се срещна с Управителния съвет на НСОРБ. Това оповестиха от прессекретариата на президента. „ Развиването на дейно локално самоуправление е ключът към връщането на хората към гражданската интензивност и към убеждаването им, че оставайки в родните места, те имат вероятности за развиване “, съобщи президентът.

На срещата беше разисквана тематиката за финансовата децентрализация предвид на ефикасното ръководство на локално равнище. Румен Радев беше безапелационен, че би трябвало да има баланс сред растящите отговорности на общините и бюджетното застраховане на осъществяването на тези отговорности.

Президентът и представителите на НСОРБ се съгласиха, че би трябвало в най-кратък период да бъде дефинирана ефикасна национална политика за развиване на районите, с която да се спре обезлюдяването на българските общини и да се подтикват младежите да се връщат в родните си места.

След края на диалозите с НСОРБ президентът Румен Радев удостои с Почетен знак изпълнителния шеф на Сдружението Гинка Чавдарова за приноса й в одобряване на локалното самоуправление в Република България и дългогодишната й работа за развиването на българските общини.

„ Във време, в което в България се ширеше разцепление и съсипия, с Вашата дейна и всеотдайна работа беше основана организация, която съзиждаше и обединяваше. В резултат на Вашите 21-годишни старания като шеф на тази организация, през днешния ден имаме 265 общини в България, обхванати в единно и безрезервно работещо тяло “, съобщи президентът по време на церемонията.

По думите на президента членовете на НСОРБ, като мажоритарно определени претенденти, са натоварени с изключителната отговорност да пазят всекидневно гласуваното им от жителите доверие и да бъдат най-близо до тях в решаването на проблемите. „ Вие доказахте, че можете да работите дружно в полза на жителите, без значение от политическата си принадлежност. Вие давате образец за единение във време, когато на най-високо институционално равнище се приказва с езика на омразата и разделянето “, сподели още Румен Радев и оцени високо градивния метод на НСОРБ и предлаганите от тях решения за възобновяване на ролята на районната политика.

„ Солидарността сред общините е на разположение и е мощна. Именно българската община е институцията с най-стари и здрави исторически корени у нас, само че нейната роля към момента не се получава задоволително самопризнание. Именно в общините и локалните общности има голяма положителна сила и абстрактен заряд, на които би трябвало да се дава пространство и изява “, съобщи Гинка Чавдарова по време на церемонията.

Румен Радев одобри под негова закрила да бъде проведен конгрес за разговор по въпросите, свързани с локалната власт, в който да вземат участие представители на изпълнителната и законодателната власт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР